Οικονομική δραστηριότητα: Συρρικνώνεται στην Ευρωζώνη, με θετικό πρόσημο στην Ελλάδα

Ενώ η Ευρωζώνη εισέρχεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, με τους βασικούς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας να συρρικνώνονται περαιτέρω, η πορεία της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Γράφει Νώντας Βλάχος

Η αντίθεση που καταγράφεται είναι καθόλα σημαντική, καθώς καταδεικνύει ότι η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε άνθιση σ’ όλες τις εκφάνσεις της, είτε αυτές αφορούν τα δημοσιονομικά (πρωτογενή πλεονάσματα, υπεραπόδοση στόχων στην εκτέλεση πρoϋπολογισμού, μείωση χρέους) είτε σχετίζονται με την εν γένει οικονομική δραστηριότητα.

Την ώρα που η Ευρωζώνη χωλαίνει, δείχνοντας ανήμπορη να σταματήσει» τη διόγκωση της ύφεσης, η Ελλάδα αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα. Οι αριθμοί και τα στοιχεία που προκύπτουν από την S&P Global είναι ενδεικτικά της καταβύθισης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και αποτελούν κώδωνα κινδύνου για αυτήν. O προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε τον Ιούλιο στις 48,9 μονάδες από 49,8 τον Ιούνιο, σε χαμηλό 8μήνου, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες να αντανακλά συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Αχίλλειος πτέρνα για ένα ακόμη μήνα αποτέλεσε η μεταποίηση που κατακρημνίστηκε σε χαμηλό 38 μηνών. Συγκεκριμένα ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 42,7 από 43,4 μονάδες.
Διαφορετική εικόνα στην Ελλάδα

Αντιθέτως στην Ελλάδα η ανοδική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής διατηρήθηκε το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ η πορεία των πρόδρομων δεικτών συγκυρίας ενισχύει τις προσδοκίες για θετικές επιδόσεις τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, ο δείκτης των υπευθύνων για τις προμήθειες στη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index, PMI) ανήλθε στη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών, σε αντίθεση με την καθοδική τάση του δείκτη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ο γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, ο οποίος εκφράζει τον όγκο παραγωγής αυξήθηκε κατά 2,1%, σε ετήσια βάση. Επίσης η αύξηση της παραγωγής στη ελληνική μεταποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη, όπως υποδεικνύει η ανάλυση του δείκτη PMI στη μεταποίηση.

Στη χώρα μας, ο δείκτης PMI ανήλθε τον Ιούλιο στις 53,5 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη μέτρηση από τον Μάιο του 2022 και παραμένοντας πάνω από τις 50 μονάδες για έκτο διαδοχικό μήνα. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης από πελάτες εσωτερικού και εξωτερικού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECFIN), ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στην Ελλάδα, υποχώρησε μεν τον Ιούλιο (1,2 μονάδες έναντι 4 μονάδων τον Ιούνιο), ωστόσο η επίδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης επόμενους τρεις μήνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (20,1 μονάδες έναντι-1,8 μονάδων), παραμένοντας υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2022 (18 μονάδες).

Οι οιωνοί και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές, όπως προσυπογράφεται και από όλες τις σχετικές μελέτες και αναλύσεις που βασίζονται εν πολλοίς στα παραπάνω στοιχεία. Αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει πως η ανοδική πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, αλλά αντιθέτως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, εξαιτίας και της δυσμενούς πορείας των βασικών δεικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα