ΟΗΕ: Οι ροές θα συνεχιστούν, πουθενά κακές συνθήκες κράτησης δεν τους εμπόδισαν

Όλα τα στοιχεία παγκοσμίως επιβεβαιώνουν ότι δεν αποτρέπει καμία κράτηση τους προσφύγες, αντίθετα δημιουργεί χώρους γεμάτους απελπισμένους ανθρώπους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προβληματίζεται σοβαρά για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν η ίδια η υπηρεσία ασύλου καταγράφει πρόσφυγες με ανάγκη προστασίας στο 85% των περιπτώσεων, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Στέλλα Νάνου σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσα να δώσω μία ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεών μας», σχολίασε η κ. Νάνου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στην κρατική τηλεόραση νωρίτερα σήμερα, παραθέτοντας στη συνέχεια τους προβληματισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες και τα κλειστά κέντρα. Όπως υπογράμμισε, «γεννούν σοβαρά ερωτηματικά και σε εμάς ως Ύπατη Αρμοστεία ως προς τα κριτήρια, τις συνθήκες και τους όρους λειτουργίας».

Φαίνεται, σημείωσε, ότι το μέτρο της κράτησης θα εφαρμόζεται με τρόπο γενικευμένο, την ώρα που υπάρχουν πολύ σαφείς κανόνες και πρότυπα για την κράτηση αιτούντων άσυλο (γιατί για αυτούς πρόκειται όχι ανθρώπους που έχουν κάνει κάποιο αδίκημα, έχουν μπει παράτυπα γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να μπουν, στην πλειοψηφία τους αναζητούν προστασία και ασφάλεια). Σε ποσοστό 85% πρόκειται για ανθρώπους που φεύγουν από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Παλαιστίνη, που μαστίζονται από πολέμους, βία, συγκρούσεις, μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι με ανάγκη διεθνούς προστασίας, έχει επιβεβαιωθεί και από αποφάσεις της υπηρεσίας ασύλου.

«Με απλά λόγια, αυτοί οι άνθρωποι δεν επέλεξαν, αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους», συνέχισε η κ. Νάνου, τονίζοντας ότι «εμείς παρουσιάζουμε στοιχεία, από τις ίδιες τις ελληνικές Αρχές, όχι απόψεις δικές μας … μόνο λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία μπορείς να λάβεις αποτελεσματικά μέτρα που ταυτόχρονα δεν θα παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων που φτάνουν στην χώρα μας αναζητώντας ασφάλεια και προστασία».

Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει μήνυμα αποτροπής, «αυτό δυστυχώς δεν θα έχει αποτέλεσμα», τόνισε η ίδια, «δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προοπτική της κράτησης μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις προσφυγικές ροές. Τον απελπισμένο που φεύγει για να σώσει τη ζωή και την οικογένειά του, δεν θα τον αποθαρρύνει ένα κέντρο κράτησης … δεν είναι η πρώτη φορά που η κράτηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να αποτραπούν νέες ροές. Ουδέποτε έχει λειτουργήσει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες».

«Θα συνεχίσουν να έρχονται. Μπροστά στο θάνατο, με οποιαδήποτε συνθήκη κράτησης, όσο κακή και να είναι, πάντα ο απελπισμένος θα έχει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιβιώσει … Αντίθετα, έχουμε στοιχεία για την απελπισία που προκαλεί η κράτηση και ο εγκλεισμός», όπως προσέθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα