ΟΗΕ: Οι φαρμακευτικές εταιρίες χρειάζεται να πληρώνουν για τη χρήση βιοποικιλότητας στις έρευνές τους

Οι χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες για τη φύση της COP16 του ΟΗΕ στην Κολομβία το Σάββατο συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά και τα καλλυντικά προϊόντα, θα πρέπει να πληρώνουν για τη χρήση γενετικών πληροφοριών που αντλούνται από τη βιοποικιλότητα στην έρευνα και την ανάπτυξή τους, σύμφωνα με το Investing.

Σχεδόν 200 χώρες συνήλθαν στην πόλη Κάλι της Κολομβίας με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας του 2022 για το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ, η οποία αποσκοπεί στο να σταματήσει η ταχεία μείωση της φύσης έως το 2030.

Οι πληρωμές θα μπορούσαν να αποφέρουν δισ. δολάρια για τη διατήρηση της φύσης, τα οποία θα κατευθύνονταν σε ένα ταμείο που θα διανέμει το ήμισυ των εσόδων στους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες.

Τα γενετικά δεδομένα από τη φύση χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά ρύζι έως τα… τζιν που πλένονται με πέτρα και αποξηραίνονται με τη χρήση ενζύμων που προέρχονται από μικρόβια.

Η συμφωνία έρχεται αφού οι χώρες της COP16 συμφώνησαν αργά την Παρασκευή να δημιουργήσουν ένα μόνιμο όργανο για τις αυτόχθονες και τις τοπικές κοινότητες που θα διαβουλεύονται επίσημα για τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη φύση, καθώς και να αναγνωρίσουν το ρόλο των αφρικανικών κοινοτήτων στη διατήρηση της φύσης.

Η συμφωνία για την πληρωμή των γενετικών πληροφοριών φαινόταν ότι θα ναυαγούσε εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των χωρών, κυρίως της Ινδίας και της Ελβετίας, που είδαν τις διαπραγματεύσεις να διανύουν τη νύχτα και να περνούν την αυγή πριν από την έγκριση του μέτρου.

Οι βιομηχανίες που αναμένεται να πληρώσουν για τη χρήση γενετικού υλικού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα καλλυντικά και τη βιοτεχνολογία.

Το ταμείο, το οποίο θα είναι γνωστό ως ταμείο του Κάλι από την πόλη που φιλοξενεί την COP16, θα χρηματοδοτείται με πληρωμές από τις εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις και οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν το 0,1% των εσόδων τους ή το 1% των κερδών τους, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε σήμερα η COP16 είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για την προστασία της φύσης», δήλωσε ο Glenn Walker, επικεφαλής του προγράμματος για τη φύση στην Greenpeace Αυστραλίας-Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα