

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν σε μια έκθεσή τους ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, παραπέμπει σε “αυθαίρετη δολοφονία εγκεκριμένη από το κράτος”.
“Ο Μόρσι κρατήθηκε σε συνθήκες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά ως βάναυσες, κυρίως η κράτησή του επί πέντε χρόνια στο σωφρονιστικό κέντρο της Τόρα”, αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο θάνατός του, “αφού βίωσε αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να παραπέμπει σε αυθαίρετη δολοφονία”, προσθέτει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής της οποίας ήταν η ειδική απεσταλμένη και η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου. Ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2013 από τον τότε αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τέθηκε υπό κράτηση. Έμεινε επί σχεδόν έξι χρόνια στην απομόνωση και δεν λάμβανε θεραπεία “για τον διαβήτη και την υπέρταση”, σημείωσαν οι εμπειρογνώμονες. Οι αρχές είχαν ενημερωθεί κατ’ επανάληψη ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν, σημειώνεται στην έκθεση.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν χιλιάδες κρατούμενοι στην Αίγυπτο, λόγω της αμέλειας των αρχών όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.
πηγή AΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Ένας νεκρός και καταστροφές σε σπίτια από ρωσικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν χθες Τρίτη την πόλη Ντνίπρο της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με.
Τουλάχιστον 20 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το βράδυ της Τρίτης, 29 Απριλίου, μια πολυκατοικία, μια.
Βαρκελώνη: Διακόσια drones σχημάτισαν τη μορφή του Πάπα Φραγκίσκου στον ουρανό
Διακόσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό της Βαρκελώνης και δημιούργησαν μια.
Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον Μαρκ Κάρνεϊ για τη νίκη του στις εκλογές στον Καναδά
Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ για τη νίκη των Φιλελευθέρων.