

Τα μέλη διερευνητικής αποστολής, που συστήθηκε με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσαν σήμερα τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν να εκτελούν ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα πέρυσι.
Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία Ηθών της χώρας προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν εδώ και δεκαετίες οι θρησκευτικοί του ηγέτες.
Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι απαγχονίστηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, για την υποκίνηση των οποίων οι ηγέτες του Ιράν κατηγόρησαν του δυτικούς εχθρούς της χώρας.
“Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις πολιτών που έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σχετικά με τις διαδηλώσεις και επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας να έχουμε πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αποφάσεις που αφορούν το καθένα από τα πρόσωπα αυτά”, δήλωσε η Σάρα Χοσέιν, επικεφαλής της Διερευνητικής Αποστολής στο Ιράν, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Τα μέλη της αποστολής ζήτησαν επίσης την “απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά και επειδή αναφέρθηκαν στις διαδηλώσεις”.
Σχετικά Νέα
-
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Έντονες αντιδράσεις και ποικίλα ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη του αμερικανικού δικτύου NBC ότι ο.
Ρώμη: Θερμή υποδοχή στον Πάπα Λέοντα στην πρώτη του ιδιωτική επίσκεψη σε ναό
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ πραγματοποιίησε την πρώτη του, αιφνιδιαστική, επίσκεψη μετά την εκλογή του,.
Κίνα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι «ένα σημαντικό βήμα» για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
Η Κίνα θεωρεί ότι οι πρώτες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν σήμερα.
Πάπας Λέων 14ος: Το παρασκήνιο του ιστορικού Κονκλάβιου – Το φαβορί που προηγούνταν αλλά εγκατέλειψε και ο ασιατικός «εμφύλιος»
Ο Πάπας Λέων 14ος – ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία – έπιασε πολλούς.