ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για τις εκτεταμένες απελάσεις μεταναστών στις ΗΠΑ

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία της για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, ιδίως Βενεζουελανούς και Σαλβαδοριανούς οι οποίοι εστάλησαν χωρίς δίκη σε μια φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο Φόλκερ Τούρκ εξέφρασε την ανησυχία του μετά την απέλαση 142.000 ανθρώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 29 Απριλίου, μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Σε δήλωσή του, ο Φόλκερ Τούρκ προειδοποίησε για μια κατάσταση που ενδέχεται να παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, τόσο βάσει του αμερικανικού όσο και του διεθνούς δικαίου — μεταξύ αυτών, το δικαίωμα προστασίας από αυθαίρετη κράτηση και βασανιστήρια, καθώς και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση ενώπιον του νόμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η απέλαση χιλιάδων μεταναστών που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος “εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που είναι θεμελιώδη τόσο για το αμερικανικό όσο και για το διεθνές δίκαιο”.

Σύμφωνα με τον Τούρκ, οι οικογένειες των απελαθέντων εξέφρασαν συναισθήματα απόλυτης αδυναμίας να κατανοήσουν τι είχε συμβεί, καθώς και τον πόνο τους για το γεγονός ότι οι αγαπημένοι τους χαρακτηρίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν ως βίαιοι εγκληματίες ή ακόμη και ως τρομοκράτες, χωρίς κανένα δικαστήριο να έχει κρίνει την εγκυρότητα των κατηγοριών εναντίον τους.

Μέσα Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκε τον “Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών” του 1978, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή εφαρμοζόταν μόνο σε περίοδο πολέμου, προκειμένου να κρατήσει υπό κράτηση άτομα που θεωρούνταν ύποπτα ότι ανήκουν σε συμμορίες και να τα απελάσει χωρίς δίκη στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησε να τους φυλακίσει σε αντάλλαγμα έξι εκατομμύρια δολάρια (περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ), τα περισσότερα από τα οποία θα κατευθυνθούν στο Cecot, τη φυλακή υψηλής ασφαλείας που δημιούργησε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε για τα μέλη των συμμοριών.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες (13/05) στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη, η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ εξήγησε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες “επικοινώνησε με τις αρχές του Σαλβαδόρ” και “ζήτησε πρόσβαση στην Cecot ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις συνθήκες κράτησης των ανθρώπων”.

Σύμφωνα με τον Τούρκ, “ο τρόπος με τον οποίο κρατούνται και απελαύνονται ορισμένα άτομα – μεταξύ άλλων με τη χρήση αλυσίδων – καθώς και η ταπεινωτική ρητορική που χρησιμοποιείται κατά των μεταναστών, είναι επίσης βαθιά ανησυχητικά”.

Φόβος για “εξαναγκαστικές εξαφανίσεις”

Επικαλούμενη επίσημα αμερικανικά στοιχεία, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την απέλαση περίπου 142.000 ατόμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 29 Απριλίου και προειδοποιεί ότι δεν έχει δημοσιευθεί επίσημος κατάλογος κρατουμένων από τις αμερικανικές ή τις αρχές του Σαλβαδόρ.

Η τύχη τουλάχιστον 245 Βενεζουελάνων και περίπου 30 Σαλβαδοριανών που απελάθηκαν παραμένει αβέβαιη, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία.

Η οργάνωση του ΟΗΕ εξηγεί ότι πολλοί από τους κρατούμενους δεν είχαν καν ενημερωθεί για την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να τους απελάσει σε τρίτη χώρα και ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο ή την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της απέλασής τους πριν επαναπατριστούν.

Η Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επεσήμανε ότι, δεδομένων “των περιστάσεων και του κινδύνου παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για αναγκαστικές εξαφανίσεις”.

Μετά την προσφυγή της κυβέρνησης Τραμπ στον νόμο περί “αλλοδαπών εχθρών” που χρησιμοποιείται για την απέλαση μεταναστών, τα δικαστήρια και τα εφετεία, καθώς και το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουν προσωρινά εμποδίσει την προσφυγή στον εν λόγω νόμο, υποστηρίζοντας ότι οι απελαθέντες πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Στις αρχές Μαΐου, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας έκρινε επίσης ότι η χρήση του νόμου περί ξένων εχθρών του 1978 ήταν “παράνομη”.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει “τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει το σεβασμό των νομικών διαδικασιών, να να εκτελεί αμέσως και πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων της, προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών και να σταματήσει να στέλνει οποιαδήποτε άτομο σε οποιαδήποτε χώρα όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βασανιστηρίων ή άλλης ανεπανόρθωτης βλάβης”.

Ο Τραμπ καλωσορίζει τους “λευκούς πρόσφυγες” με καθεστώς πρόσφυγα

Η προειδοποίηση του ΟΗΕ εκδόθηκε την ίδια ημέρα που μια πρώτη ομάδα 49 Αφρικάνερς (λευκοί Νοτιοαφρικανοί, απόγονοι Ολλανδών εποίκων) έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες με καθεστώς πρόσφυγα, σύμφωνα με την υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να τους δεχτεί λόγω υποτιθέμενων διακρίσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει στους Αφρικάνερς, μια μειονότητα που κατάγεται κυρίως από Ολλανδούς εποίκους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υφίστανται “άδικες φυλετικές διακρίσεις”, να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα