ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα

Νέα φάση του πολέμου, με μάχες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, το Χαν Γιούνες στο νότο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ενώ ο ΟΗΕ και ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσαν εκ νέου το θέμα της ανθρωπιστικής τραγωδίας. “Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα” λέει ο ΟΗΕ. Πάνω από 15.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 250 υγειονομικοί.

«Εξαιρετικά θετική» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού την αναλογία να χάνουν τη ζωή τους δύο άμαχοι για κάθε ένοπλο της Χαμάς. Μιλώντας στο CNN ο εκπρόσωπος του IDF Jonathan Conricus είπε ότι «εάν συγκρίνετε με οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση σε αστικό έδαφος μεταξύ ενός στρατού και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η αναλογία είναι εξαιρετικά θετική και ίσως μοναδική στον κόσμο», είπε ο Ισραηλινός αξιωματικός.

Νωρίτερα, η υπουργός δήλωσε ότι 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.200 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στο Reuters μέσα από το νοσοκομείο Νάσερ, ότι σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν 43 πτώματα στο νοσοκομείο αυτό που βρίσκεται στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ζήτησε την εκκένωση των αποθηκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκονται στο Χαν Γιούνες.

Ψάχνουν τροφή και όχι θύματα ανάμεσα στα ερείπια
Από την κεντρική Γάζα και το Ντιερ αλ-Μπαλάχ ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι μετά το νέο βομβαρδισμό άνδρες, γυναίκες και παιδιά έσκαβαν τα ερείπια και «αυτή τη φορά, όχι για να βρούν αγαπημένα πρόσωπα, αλλά για τρόφιμα και άλλες απαραίτητες προμήθειες.

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπαίνει στην ένατη εβδομάδα του, πληθαίνουν παράλληλα οι αναφορές για λεηλασίες από ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

«Το Ισραήλ είναι η δύναμη κατοχής, πρέπει να δώσει τροφή, φάρμακα, νερό. Μόνο μια κατάπαυση πυρός θα σώσει τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Τα φυλλάδια που έριξε το Ισραήλ περιλαμβάνουν έναν κωδικό QR, ο οποίος όταν σαρωθεί με ένα έξυπνο τηλέφωνο δείχνει έναν χάρτη της Λωρίδας της Γάζας, με περισσότερα από 800 κομμάτια, αριθμημένα ως ασφαλείς και μη ζώνες για τους αμάχους.

Δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας, δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για 2 εκατομμύρια αμάχους, τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό και διαδίκτυο από τις 9 Οκτωβρίου όπου επιβλήθηκε πλήρης αποκλεισμός.

Το Τελ Αβίβ φέρεται να ενημέρωσε τον περασμένο μήνα τις Ηνωμένες Πολιτείες για σχέδιο να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στην βόρεια περιοχή Αλ Σάτι όπου και φέρεται να εξοντώθηκε ο τοπικός διοικητής της Χαμάς, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, της Wall Street Journal, από τα μέσα Νοεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αγωγών, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από τον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι. Οι αγωγοί αυτοί θεωρητικά του δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε ώρα και να πλημμυρίσει το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων τούνελ εντός εβδομάδων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα