ΟΗΕ: Χωρίς δικαίωμα ψήφου 8 χώρες λόγω… χρεών

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΗΕ οι χώρες θα χάσουν το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση λόγω χρεών προς τον Οργανισμό

Οκτώ χώρες, ανάμεσά τους το Ιράν και η Βενεζουέλα, έχασαν το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε ότι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από το Ιράν για να ανακτήσει το δικαίωμα αυτό είναι 18,4 εκατ. δολάρια, ενώ για τη Βενεζουέλα 39,8 εκατ. δολάρια. Το Σουδάν θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους περίπου 300.000 δολαρίων.

Το Κονγκό είναι επίσης ανάμεσα στα κράτη που έχασαν το δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού το δικαίωμα αυτό χάνουν τα κράτη εκείνα οι οφειλές των οποίων είναι ίσες ή υψηλότερες από την ετήσια συμβολή τους στον προϋπολογισμό του για περίοδο δύο ετών.

Συνολικά, «11 κράτη-μέλη επί του παρόντος καθυστερούν την αποπληρωμή των συνεισφορών τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι υπόλοιπες χώρες που απώλεσαν το δικαίωμα ψήφου τους είναι η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τα νησιά Βανουάτου, η Γουινέα και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Την περασμένη χρονιά, το Ιράν είχε επίσης χάσει το δικαίωμα ψήφου εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών του. Η Τεχεράνη είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, επιχειρηματολογώντας πως αδυνατεί να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε να εξαιρεθεί.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να καταβάλλει πλήρως το ποσό που οφείλει αλλά «δυστυχώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω των παράνομων αμερικανικών κυρώσεων, η χώρα μας δυσκολεύεται να εκτελέσει πληρωμές», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα