

Ο ΟΗΕ αξίωσε σήμερα την άμεση απελευθέρωση χιλιάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν επειδή μετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν εδώ και εβδομάδες και κατήγγειλε την επιβολή σε βάρος τους ολοένα και σκληρότερων ποινών.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αντιδρά έντονα κατά “των αρχών που απαντούν σε αυτές τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις με αυξανόμενη σκληρότητα”, υπογράμμισε ο Τζέρεμι Λόρενς, ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Την Κυριακή, ισλαμικό επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε σε θάνατο ανώνυμο διαδηλωτή, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για “πόλεμο στον Θεό” και για “διαφθορά επί Γης”, “επειδή σκοπίμως προκάλεσε ζημιές σε δημόσια αγαθά”, ανακοίνωσε το Γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας, υπενθυμίζοντας ότι η επιβολή της θανατικής ποινής θα πρέπει να περιορίζεται “σε εγκλήματα ακραίας σοβαρότητας τα οποία ενέχουν τη βούληση για ανθρωποκτονία”.
Σύμφωνα με τον Λόρενς, “σε τουλάχιστον άλλους 9 διαδηλωτές απαγγέλθηκαν κατηγορίες που όλες επισύρουν τη θανατική ποινή”.
Τουλάχιστον 326 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους στην καταστολή του κύματος αμφισβήτησης που συγκλονίζει τη χώρα από τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το Σάββατο το Iran Human Rights, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Όσλο.
Στο Ιράν γίνονται διαδηλώσεις από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, η οποία είχε συλληφθεί τρεις μέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το κύμα διαμαρτυρίας, για το οποίο το εφαλτήριο αποτέλεσε η απόρριψη των ενδυματολογικών περιορισμών που επιβάλλονται στις γυναίκες και η αγανάκτηση που προκάλεσε ο θάνατος της νεαρής γυναίκας, εξελίχθηκε σε κίνημα που στρέφεται κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που κυβερνάει το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την ιρανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, οι συλλήψεις ανέρχονται σε 15.000, αριθμό που αμφισβητούν οι ιρανικές αρχές.
“Καλούμε τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως αυτούς που κρατούνται στο Ιράν σε σχέση με τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να εγκαταλειφθεί κάθε δίωξη εναντίον τους”, σημείωσε ο Λόρενς.
Σχετικά Νέα
ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Βορειατλαντική Συμμαχία παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα, αφού συντάχθηκε με ένα κάλεσμα.
Φρ. Μερτς: Απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία – Υπέρ της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για ρωσικά εγκλήματα πολέμου
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών.
Ουκρανία: «Εκεχειρία τώρα ή κυρώσεις» λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρωσία – «Δεν μας τρομάζετε» απαντά το Κρεμλίνο
Την πίεσή τους προς τη Ρωσία προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία για εκεχειρία.
Ρωσία: Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα σε Κουρσκ και Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν τέσσερις ακόμη.