Οι «ύποπτες» τροφές που έστειλαν έντεκα άτομα από το γάμο στην Παιανία στο νοσοκομείο

Δείγματα από τον γαμήλιο μπουφέ της Παιανίας που έστειλε 11 άτομα στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα, έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο. Ειδικότερα, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Επιδημιολογικής Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε στις 02/06/24, σχετικά με εμφάνιση κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης, μετά από γαμήλια δεξίωση, το βράδυ της 01ης/06/2024.

Καλεσμένη του γάμου που νοσηλεύεται, μίλησε στο LIVE NEWS, και ανέφερε «Δεν ξέρουμε ποια τροφή μας το προκάλεσε. Έχουμε γυρίσει στο σπίτι μας. Είμαστε καλά τώρα. Οι γιατροί στο νοσοκομείο εντόπισαν το μικρόβιο».

Πάνω από 50 άτομα ήταν τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης στους 254 καλεσμένους με ορισμένους μάλιστα να καταγγέλλουν πως είδαν τα φαγητά του μπουφέ εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ ώρα.

«Το catering που είχε αναλάβει τη δεξίωση είχε φέρει ένα σωρό γλυκά και τα είχαν εκτεθειμένα στον ήλιο», «διαρρέει» η επιχείρηση.

«Ήταν μπουφές άρα δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Πήγαμε στο νοσοκομείο γιατί ο σύζυγος μου λιποθύμησε και εγώ δεν ένιωθα καλά. Το γλέντι έληξε επεισοδιακά με τον υπεύθυνο του κτήματος όσο και τον υπεύθυνο του catering να συλλαμβάνονται», αναφέρει καλεσμένος ο οποίος τη «γλίτωσε».

Οι «ύποπτες» τροφές
Σε μερικές μέρες θα γίνει γνωστό από τα εργαστήρια ποια ήταν τελικά η τροφή που ευθύνεται για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Ιωάννης Γιαβάσης, εξήγησε, πως είναι συχνά τέτοια περιστατικά σε γλέντια και πανηγύρια όπου οι τροφές παραμένουν εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα διατηρούν σε θερμοθάλαμο ή με ρεσό πολλή ώρα ζεστά σε θερμοκρασία η οποία δεν τα σκοτώνει. Άρα το διατηρούμε ζεστό πολλή ώρα δεν είναι καλό».

Οι καλεσμένοι είναι εκτεθειμένοι σε έναν τέτοιο πιθανό κίνδυνο από τη στιγμή μάλιστα που δεν ξέρουν πως μαγειρεύτηκε το φαγητό.

«Πρόβλημα» τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Υπάρχουν όμως κάποιες «ύποπτες» τροφές που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μικροοργανισμούς και μικρόβια αν δεν διατηρούνται στις σωστές συνθήκες.

«Το ρύζι, ζυμαρικά τα οποία συνήθως τα διατηρούμε ζεστά αλλά και τρόφιμα που έμειναν εκτός ψυγείου ενώ δεν έπρεπε όπως γαλακτοκομικά».

Οι καλεσμένοι ανέφεραν πως είδαν τα γλυκά εκτεθειμένα για πολλή ώρα στον ήλιο. Οι ειδικοί εξηγούν κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία.

«Αν είναι γλυκά που έχουν γαλακτοκομικό προϊόν είναι σημαντικό πρόβλημα».

Τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με το μικρόβιο. Μπορεί να προκαλέσει από πονόκοιλο, αδιαθεσία μέχρι εμετό και διάρροια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων αλλά και από τα τρόφιμα, που έχουν σταλεί στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα