Site icon The Indicator

Oι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Τις ενότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο πρώτος άξονας με τίτλο «Ανάπτυξη για όλους αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που τόνισε πως την πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας. Το μοντέλο χαρακτηρίζονταν από την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Εμείς, όπως είπε, καταφέραμε σε τέσσερα χρόνια να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και προχωρώντας σε άνοιγμα στους μεσαίους και τα παραγωγικά στρώματα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι σήμερα να έχουμε επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις από το 2015.

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τις κινήσεις ανάσχεσης του brain drain, τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεωνγια πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον αναφέρθηκε στο σχέδιο για το κλίμα και την καινοτομία της «ενεργειακής κοινότητας» που θεσμοθετήθηκε. Μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ προς τους Δήμους αλλά και τις κινήσεις για τη στήριξη των νησιών. «Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα, η οποία συζητήθηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αναφέρθηκε στις κινήσεις για την ενίσχυση των συνεταιρισμών, τις βιώσιμες μορφές τουρισμού και την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή.

Όπως είπε πρέπει να αποτραπεί η επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης και να «μη δημιουργήσουμε νέες φούσκες» στο Χρηματιστήριο, την ενέργεια και στις χορηγήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό ανέφερε ότι στόχος είναι εξωστρέφεια, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής. Στους στόχους συμπεριέλαβε:

Αχτσιόγλου: Δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας

Παίρνοντας τον λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Μια αντίληψη κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πράγματα αλλά «έφτασε μέχρι το μέσο της διαδρομής καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Κατά την Εφη Αχτσιόγλου δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.

«Ακόμα και σήμερα η ΝΔ θεωρεί ότι η περίοδος των απορρυθμίσεων εργασίας αποτελούσε περίοδο θετικών μεταρρυθμίσεων» κατήγγειλε. Πρέπει να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας, την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, την κατάργηση του Επιδόματος Ανεργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μιλώντας για τα σχέδια:

Τσακαλώτος: Να αποφύγουμε φοροαπαλλαγές για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς

Με τη σειρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε τις θέσεις για τη φορολογία. «Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα. Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ» τόνισε. «Η δέσμευση της ΝΔ να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα ισορροπημένο πακέτο με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση:

«Καλούμε τα μεσαία στρώματα να σκεφτούν τι παραλάβαμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Πρέπει να αποφασίσουν για τη ζωή τους».

Ξενογιαννακοπούλου: Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα όσα έγιναν στο χώρο του Δημοσίου: 

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης μίλησε για ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ και σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων εντός του 2020

Η ψήφος του καθένα μας έχει αξία. Όταν η ΝΔ λέει ένα προς πέντε στις προσλήψεις δεν θα υπάρξει καμία πρόσληψη σε υγεία, παιδεία αλλά και ούτε προσλήψεις επιστημόνων. «Σήμερα υλοποιούμε 9.000 προσλήψεις. Με ένα προς πέντε μπορούμε 1.800. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για 1.500 προσλήψεις στην αστυνομία. Ψεύδεται όταν μιλά για προσλήψεις σε νοσοκομεία και παιδεία».

«Η ΝΔ επιδιώκει εκχώρηση δομών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Πίσω από αυτά υποκρύπτονται απολύσεις. Όταν παραχωρείς δημόσιες υπηρεσίες υποκρύπτονται απολύσεις»

Οι σχεδιασμοί στον τομέα του Δημοσίου, όπως τους περιέγραψε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνουν:

Αλληλεγγύη και ασφάλεια στην κοινωνία

Παίρνοντας τον λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος θύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια. Ο ΕΟΠΠΥ είχε χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν έλλειμμα άνω του 1 δισ. Οι συντάξεις ήταν περικομμένες οριζόντια 12 φορές  με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ. Υπήρχαν 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 30 δισ.

Στην Παιδεία ήταν παγιωμένη κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων.

Στην κοινωνική ασφάλιση υπήρχε παντελής έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης. Διανέμονταν 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία.

Σύμφωνα με τον  Ν. Ηλιόπουλο η κυβέρνηση πέτυχε:

Στην Υγεία

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

Στην Παιδεία

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

Exit mobile version