

Οι Ταλιμπάν ενημέρωσαν τις αεροπορικές εταιρείες στο Αφγανιστάν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να επιβιβάζονται σε εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις χωρίς ανδρικό συνοδό, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υπαναχώρηση των Ταλιμπάν από την προηγούμενη δέσμευσή τους να ανοίξουν τα λύκεια για τα κορίτσια, μια στροφή που σόκαρε πολλούς Αφγανούς και προκάλεσε την καταδίκη ανθρωπιστικών οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την Παρασκευή προγραμματισμένες συναντήσεις με αξιωματούχους των Ταλιμπάν για βασικά οικονομικά ζητήματα λόγω της απόφασής τους την Τετάρτη.
Οι πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν ότι το Υπουργείο Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών και Διάδοσης της Αρετής έστειλε στις αεροπορικές εταιρείες το Σάββατο επιστολή με την οποία τις ενημέρωνε για τους νέους περιορισμούς.
Πρόσθεσαν ότι οι ασυνόδευτες γυναίκες που είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια θα μπορούσαν να ταξιδέψουν την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ορισμένες γυναίκες με εισιτήρια είχαν απορριφθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το Σάββατο, είπαν.
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών και Διάδοσης της Αρετής και του Υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για σπουδές θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή.
Οι Ταλιμπάν λένε ότι έχουν αλλάξει από την προηγούμενη διακυβέρνησή τους από το 1996 έως το 2001, κατά την οποία απαγόρευαν στις γυναίκες να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βγουν από το σπίτι χωρίς αρσενικό συγγενή. Λένε ότι επιτρέπουν στις γυναίκες να ασκούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο και την αφγανική κουλτούρα.
Ωστόσο, το κλείσιμο των λυκείων μαζί με ορισμένους περιορισμούς για τις γυναίκες στην εργασία και την απαίτηση να έχουν οι γυναίκες συνοδό για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολλές αφγανικές γυναίκες και ομάδες για τα δικαιώματα.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια θα επέτρεπαν εξαιρέσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή για γυναίκες που δεν έχουν ζωντανούς άνδρες συγγενείς στη χώρα και εάν αφορούσαν αλλοδαπούς ή γυναίκες με διπλή υπηκοότητα.
Η διεθνής κοινότητα δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει επίσημα τη διοίκηση των Ταλιμπάν και η επιβολή κυρώσεων έχει παραλύσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, γεγονός που σε συνδυασμό με την περικοπή της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη έχει βυθίσει τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.
Σχετικά Νέα
Πάπας Λεων ΙΔ’: Κύρια πρόκληση για την ανθρωπότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι λέει για το όραμά του και την επιλογή του ονόματος
Να συνεχίσει ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες του Πάπα Φραγκίσκου υποσχέθηκε ο Πάπας Λέων.
Ανοικτοί πολιτιστικοί χώροι και δράσεις από τον δήμο Αθηναίων τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Μια σειρά από δράσεις ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα.
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Η Μάργκοτ Φρίντλεντερ — επιζήσασα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία.
ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Βορειατλαντική Συμμαχία παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα, αφού συντάχθηκε με ένα κάλεσμα.