Οι συμφωνίες – «ανάσα» που υπογράφηκαν στο Τόκιο

Άκρως αποδοτικό αποδεικνύεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην μακρινή Άπω Ανατολή καθώς οι συμφωνίες που υπογράφηκαν και οι επαφές που έγιναν και θα συνεχιστούν σήμερα δείχνουν ότι η Ιαπωνία και η οικονομία της δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Τόκιο είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και εποικοδομητικές επαφές με την ελίτ των επιχειρηματιών έχοντας ως «όπλο» την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Fitch, η οποία ήρθε ως απότοκο της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Κολοσσοί της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας άκουσαν τον πρωθυπουργό να σκιαγραφεί την εικόνα της Ελλάδας του σήμερα και να περιγράφει το όραμά του για την επόμενη 4ετία, αν τον εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν, τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και πως κατάφερε να μετατραπεί από «μαύρο πρόβατο» σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα περιέγραψε πως η χώρα μας αναπτύσσει τις υποδομές της έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας και ταυτόχρονα διενεργεί δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες. Και βέβαια μέσα σε όλη αυτή την ενεργειακή κοσμογονία η Ελλάδα επενδύει στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Συμφωνίες

Πέντε εμβληματικές συμφωνίες «κλείδωσαν» με την τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου. Οι συμφωνίες ενισχύουν τη συνεργασία σε πολλούς τομείς.
– Υπογράφηκε μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, έναν τομέα που ανθεί στην Ελλάδα και αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
– Συμφωνήθηκε διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI).
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO).
– Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμφωνία της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Η Σύμβαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις και τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.
Ανάμεσα στις δυο χώρες συμφωνήθηκε επίσης να ενταθεί η διμερής συνεργασία σε τομείς όπως η Ναυτιλία, οι επενδύσεις και το εμπόριο, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

Διευρύνονται οι ιαπωνικές επενδύσεις

Από ιαπωνικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την καταστήσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό έργο το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, το οποίο μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.
Επίσης, υπάρχει προοπτική επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα με δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών:
– Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο όταν και είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
– Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (Japan External Trade Organization – JETRO), στον οποίο είναι ενταγμένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα