Η Ρωσία επέτρεψε μια πρώτη ματιά στο νέο υποβρύχιο «τέρας» της – που ονομάστηκε«Βλαδίμηρος ο Μέγας» – καθώς πηγαίνει για θαλάσσιες δοκιμές στην Αρκτική.

Το νέο ρωσικό υποβρύχιο έχει μήκος 170 μέτρα, σχεδιάστηκε ώστε να κινείται κάτω από τον πάγο στα πολικά ύδατα και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο θανατηφόρο υποβρύχιο στον πλανήτη.

Το αναβαθμισμένο Borei είναι ικανό να εκτοξεύσει 20 διηπειρωτικά πυρηνικά βλήματα τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν πόλεις σχεδόν 6,000 μίλια μακριά.

ΥποβρύχιοΥποβρύχιοΕικόνες από Mirror

Εξάλλου το πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Knyaz Vladimir – ή ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ – ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017 και αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος.

Το υποβρύχιο μπορεί να καταδυθεί σε 400 μέτρα βάθος και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμο στους εχθρούς.

Ο ναύαρχος του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας, Νικολάι Γιεβμένοφ δήλωσε ότι το Knyaz Vladimir και παρόμοια θανατηφόρα υποβρύχια «θα χρησιμοποιηθούν κυρίως σε αποστολές σε ψηλά γεωγραφικά πλάτη του Αρκτικού κάτω από τους πάγους του Βόρειου Αρκτικού Ωκεανού».

Η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τον αριθμό των υποβρυχίων νέου τύπου από οκτώ σε δέκα, σύμφωνα με σημερινή αναφορά, καθώς η Ρωσία σηματοδοτεί την ετήσια Ημέρα Υποβρύχιων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Knyaz Vladimir ξεκίνησε δοκιμές στη θάλασσα το Δεκέμβριο.

«Εξετάζεται η διοχέτευση επιπλέον δύο στρατηγικών υποβρυχίων της κατηγορίας Borei για να φέρουμε το συνολικό αριθμό σε δέκα», ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Μέχρι το 2025, ο στόλος θα είναι ικανός να εκτοξεύσει έως και 200 κεφαλές 100-150 χιλιοτόνων η κάθε μία, δέκα φορές την ισχύ της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα.

Πηγή: Reader.gr