Οι προοπτικές για το ελληνικό επιχειρείν το 2025 – Οι κρίσιμοι παράγοντες

Το ελληνικό επιχειρείν, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, πατάει πιο γερά στα πόδια και καταγράφει θετικά αποτελέσματα, χωρίς να εντυπωσιάζει.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές και στους εξαρτώμενους από αυτές κλάδους, όπως είναι η βιομηχανία, οι μεταφορές, το χονδρικό εμπόριο, καθώς επίσης και στις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή όμως η ανοδική πορεία δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς υπάρχουν κλάδοι όπως το λιανεμπόριο όπου καταγράφεται υστέρηση.

Ειδικότερα οι διαμορφωτές της ανοδικής τάσης (½ του τομέα) είναι σε μεγάλο βαθμό κλάδοι εξαρτώμενοι από τις εξαγωγές (βιομηχανία, μεταφορές και χονδρικό εμπόριο), οι οποίοι επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη των εξαγωγών και επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (+3,4% στο 2ο και 3ο τρίμηνο) ύστερα από δώδεκα μήνες χαμηλών επιδόσεων (-1,2%).

Η πορεία το 2024

Ο επιχειρηματικός τομέας το 2024 εκτιμάται ότι θα έχει άνοδο πωλήσεων 2,8% (αντίστοιχη του 2023), με το 4ο τρίμηνο να ακολουθεί τη δυναμική του τελευταίου εξαμήνου (όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο). Η επίδοση αυτή επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν την αργή αλλά σταθερή αύξηση του μεριδίου τους στην ΕΕ (σε 1,05% το 2024, από 1,01% το 2022, σε όρους προστιθέμενης αξίας), με σημαντικά όμως περιθώρια για την ανάκτηση του προ-κρίσης μεριδίου τους (1,8% κατά την περίοδο 2001-2009).

Σ’ ό,τι αφορά στο 2025, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα εχέγγυα να επιτύχουν υγιείς επιδόσεις το 2025 της τάξης του 3%, καθώς:

  • Οι κλάδοι που στηρίζουν την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αναμένεται να ενισχυθούν αξιοποιώντας περαιτέρω το Ταμείο Ανάκαμψης (+7%, από +6% το 2024), ενώ ο ευρύτερος κλάδος του τουρισμού έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες ευκαιρίας της ισχυρής διεθνούς ζήτησης (+4%, από +3% το 2024).
  • Οι εξαρτώμενοι από τις εξαγωγές κλάδοι δύνανται να διατηρήσουν τη φετινή ανοδική τάση (+2%), με την εκτίμηση ωστόσο αυτή να βαρύνεται ιδιαίτερα από την υψηλή αβεβαιότητα λόγω ρευστής διεθνούς συγκυρίας.
  • Σταθεροποίηση εκτιμάται για το λιανικό εμπόριο, καθώς το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί εν πολλοίς η αφομοίωση των νέων επιπέδων τιμών από τους καταναλωτές.

Οι αβεβαιότητες

Κρίσιμος παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν τη νέα χρονιά, είναι ο βαθμός… επιτυχίας των εξαγωγών και των επενδύσεων στη χώρα. Αμφότερες αυτές οι κινητήριες δυνάμεις του εγχώριου επιχειρείν, αν και προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, παραμένουν εκτεθειμένες σε δύο βασικές προκλήσεις. Πρώτον, η αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον (γεωπολιτική αστάθεια, αυξανόμενοι δασμοί, οικονομική πίεση σε βασικούς εμπορικούς εταίρους) δημιουργεί κινδύνους για τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Δεύτερον, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, η οποία θέτει νέους όρους ανταγωνιστικότητας και κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα