Οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς-Tα καταστήματα που ανοίγουν

Στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι στραμμένα τα μάτια κυβέρνησης και ειδικών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά που στην ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού, επεσήμανε πως τα ενεργά κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα είναι 16.817.

Από αυτά το 86,1% καταγράφεται σε πέντε από τις περιφέρειες της χώρας, το 66,4% στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε πως από τα συνολικά ενεργά κρούσματα: 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, ποσοστό 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα στοιχεία προκύπτει πως τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις σε κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Φλώρινα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων επτά ημερών δεν υποχωρεί.

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται – Δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως παρατηρείται μια σχετική μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης, όμως ανησυχία επικρατεί για περιοχές όπως η Πιερία και η Φθιώτιδα και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα.

Η διάμεση ηλικίας των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 46 χρόνια και η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αν και καταγράφεται μια σχετική μείωση στις εισαγωγές.

Επίσης, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά φτάνει το 84%, στην Αθήνα το 79% και στη Θεσσαλονίκη το 94%, ενώ η αλυσίδα μετάδοσης δεν πάει να σπάσει κι αυτό επειδή η διασπορά είναι μεγάλη και υπάρχει ένα πινγκ πονγκ από εργασιακούς χώρους στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μειώνεται το Rt στα αστικά κέντρα – Υψηλά τα ενεργά κρούσματα

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη έχει σημειωθεί μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι κάτω από 1, ωστόσο διεμήνυσε πως τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά υψηλά.

Υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου ήταν μικρότερη από τις υπόλοιπες, ενώ καταγράφεται πτώση των νέων κρουσμάτων 15%-20% στην Αθήνα και 20%-22% στην Θεσσαλονίκη.

Κι αυτός με τη σειρά του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας πως το ιικό φορτίο στην περιοχή παραμένει υψηλό, ενώ έκανε έκκληση για προσοχή ιδιαίτερα στην επαρχία καθώς «ο ιός υπάρχει παντού, πρέπει να φοράμε τη μάσκα και να μην ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο».

Ανοικτά από τις 07:00 μέχρι τις 20:30 τα εποχικά καταστήματα – Με sms 2 στο 13033 η μετάβαση

Στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο γ.γ. Εμπορίου κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε τα εξής για τα εποχικά καταστήματα:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για  κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Ν.Χρηστάκης: Θα υπάρξει τρίτο κύμα κορωνοϊού αλλά πιο ήπιο λόγω των εμβολίων

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Νίκολας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Όπως είπε, ο κορωνοϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.

Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του. Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2021, διαφαίνεται πως θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι 2020, αν και όχι στα επίπεδα του 2019 – άποψη που, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ακόμη ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 τη μέρα, επεσήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Από τους πολίτες κυρίως, τόνισε, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Κάκτος, τo Public και το Inside Story, μίλησαν επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου (καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης) και ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science). Ο Η. Μόσιαλος εκτίμησε ότι μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να χτίζεται ένα «τείχος» ανοσίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα