

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν -για πρώτη φορά στα χρονικά- τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Σε πραγματικές τιμές –αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός–, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Ινστιτούτο. Που σημαίνει πως οι δαπάνες στον τομέα αυτό αυξήθηκαν και τα δύο χρόνια που ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Μολαταύτα, οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στα προγράμματα κυρίως δυτικών κυβερνήσεων για την τόνωση των οικονομιών τους, ώστε να ανακάμψουν μετά την ύφεση που έφεραν τα lockdowns του 2020.
Έτσι, ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1%, στο 2,2%.
“Ακόμη κι εν μέσω του αντίκτυπου της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μεγεθύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ”, συνοψίζει ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής του SIPRI ειδικευμένος στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.
“Υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές, λόγω του πληθωρισμού. Σε ονομαστικές τιμές, πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%”, προσθέτει.
Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία.
Το SIPRI σημειώνει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5%, ή στα 801 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει μείωση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, αν και το Ινστιτούτο διευκρινίζει πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στις “τεχνολογίες επόμενης γενιάς”.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/pagkosmies-stratiotikes-dapanes-espasan-rekor-2021″>Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έσπασαν ρεκόρ το 2021 -Ξεπέρασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια – iefimerida.gr</a></p>
Σχετικά Νέα
ΝΥΤ: Ο Τραμπ παίρνει πίσω τις απειλές προς το Χάρβαρντ
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενημερώθηκε από άγνωστο αξιωματούχο της task force για την καταπολέμηση.
Απεργίες διαρκείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ και το σιδηροδρομικό δίκτυο: Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και ακυρώσεις χιλιάδες ταξιδιώτες στη Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με εκτεταμένες διαταραχές στις μετακινήσεις εν μέσω πασχαλινής περιόδου,.
ΗΠΑ: Στα 300 εκατ. δολάρια το ημερήσιο έσοδο του ομοσπονδιακού κράτους από τους δασμούς
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBB) έδωσε στοιχεία για τα.
Κυβέρνηση Τραμπ: Ενστερνίζεται τη θεωρία ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χθες Παρασκευή αναθεωρημένη εκδοχή της ειδικής σελίδας του ιστοτόπου του.