Οι παγίδες του αφορολόγητου: Διπλό «πέναλτι» για όσους χάσουν το όριο των e- αποδείξεων

Το 30% των αγορών υποχρεωτικά με τη χρήση πλαστικού χρήματαος – Ετοιμάζει διπλό «πέναλτι» η Εφορία για όσους δεν «καλύψουν» το ποσό – Πόσο θα κοστίζει η έξτρα επιβάρυνση.

Όσοι δικαιούνται το αφορολόγητο, δηλαδή, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει πλέον να δαπανούν 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ.

Οι ποινές της Εφορίας διπλασιάζονται από του χρόνου, τόσο με την αύξηση του απαιτούμενου ορίου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα όσο και με την αποσύνδεση της ποινής από το αφορολόγητο και τον εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν λόγο να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών περιορίζοντας την φοροδιαφυγή και έτσι θα μπει «ζεστό» χρήμα στο Ταμείο του Δημοσίου 642 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το προσχέδιο.

Και μπορεί ο κατάλογος των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο να είναι μακρύς, αφήνει όμως εκτός βασικές δαπάνες όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα, όπως ενοίκια ή δόσεις δανείου.

Στην πράξη, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ, αντί 1.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Είναι γεγονός ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι οι φορολογούμενοι δαπανούν περισσότερα χρήματα από το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για το χτίσιμο του αφορολόγητο, εντούτοις το ποσοστό 30% ενδεχομένως να δυσκολέψει αρκετά τα περισσότερα νοικοκυριά.

Σχετικά Νέα