Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη της Χερσώνας

Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει ο ουκρανικός στρατός την τελευταία ημέρα γύρω από τη Χερσώνα, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρεται από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Δεκάδες ουκρανικές σημαίες έχουν ήδη επιστρέψει στη θέση που τους αξίζει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του. Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν ανακτήσει δεκάδες πόλεις και χωριά γεμάτα νάρκες που εγκαταλείφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία, καθώς πλησιάζουν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Χερσώνας.

Ειδικότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα υποστηρίζουν ότι έχουν και πάλι τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Σνιχουρίβκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χερσώνας. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από Ουκρανούς στρατιώτες να κρατούν την ουκρανική σημαία στο χωριό Κισλίβκα, λίγο έξω από την Κλαπαγια και περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χερσώνας.

Ο μεγάλος θύλακας γύρω από την πόλη που κάποτε κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να συρρικνώνεται. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από Ρώσους στρατιώτες που υποχωρούν κατά μήκος του Δνείπερου φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον ορισμένα στρατεύματα είχαν ήδη αποσυρθεί.

Υλικό που έχει δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σημειώσει κέρδη βορειοδυτικά, δυτικά και βορειοανατολικά της πόλης Χερσώνας τις τελευταίες 24 ώρες και προχώρησαν έως και 7 χιλιόμετρα σε ορισμένες περιοχές, αναφέρει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Οι ρωσικές δυνάμεις μέχρι στιγμής φαίνεται να αποσύρονται με σχετικά καλή σειρά, και οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη χωρίς να κατατροπώνουν τις ρωσικές δυνάμεις, όπως έκαναν στην αντεπίθεση του Χάρκοβο, σημειώνουν οι αναλυτές του think tank.

Οι ουκρανικές επιδρομές από τον Αύγουστο έχουν υποβαθμίσει με επιτυχία τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στη δυτική (δεξιά) όχθη για να αναγκάσουν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν και θα απελευθερώσουν την περιφέρεια Χερσώνα στον ποταμό Δενίπερο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, εκτιμούν.

Όσον αφορά τη ρωσική υποχώρηση, σημειώνουν, σύμφωνα με την naftemporiki.gr,  ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί και οι μάχες θα συνεχιστούν σε όλη την περιφέρεια Χερσώνα καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούν και έρχονται αντιμέτωπα με τις ρωσικές αμυντικές γραμμές που είναι σε ετοιμότητα, ειδικά γύρω από την πόλη της Χερσώνας.

Πάντως ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ εκτιμάει ότι η ρωσική υποχώρηση θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία έχει ακόμη 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και οι πληροφορίες έδειξαν ότι οι δυνάμεις της παρέμειναν μέσα και γύρω από την πόλη, δήλωσε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα