Οι νησιώτες έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, οι Αθηναίοι είπαν «όχι»

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid-19, την περίοδο 4-20 Μαΐου σχετικά με την στάση που κράτησαν οι γονείς όταν άνοιξαν τα σχολεία.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτει ότι γενικά ήταν χαμηλή και μάλιστα καταγράφεται καθοδική τάση, ιδίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Οι τελευταίοι άλλωστε προτιμούν τις τελευταίες ημέρες της σχολικής χρονιάς να αξιοποιούν τις απουσίες προκειμένου να μελετήσουν από το σπίτι και στο φροντιστήριο.

Συνολικά, το Λύκειο εμφανίζει προσέλευση 42%, λόγω της χαμηλής συμμετοχής στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου, ενώ, το Γυμνάσιο 76%.

Ενδιαφέρον είναι ότι η εντονότερη προσέλευση εντοπίζεται στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα και η χαμηλότερη στην Αττική και τη Δυτική Ελλάδα για το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το γεγονός πιθανώς να σχετίζεται με την εμφάνιση των κρουσμάτων, καθώς όπως είναι γνωστό στην πρωτεύουσα εντοπίζονται τα περισσότερα, ενώ αντίθετα στα νησιά, μετά και την απαγόρευση μετάβασης που επιβλήθηκε οι περιπτώσεις εμφάνισης κορωνοϊού ήταν ελάχιστες.

Και ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα τη Δευτέρα τις αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία ότι πολλοί γονείς δεν πείστηκαν από τις προτροπές του Σωτήρη Τσιόδρα. Βέβαια ο καθηγητής παραδέχτηκε το ότι δεν υπάρχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο εκτίμησε την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώνοντας τον τύπο ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός για τα παιδιά. «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πολλά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται (για το να μην σταλούν τα παιδιά στο σχολείο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη γρίπη. Η παρουσία του δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή».

Στα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων επικαλέστηκε και την ανάγκη να μην υπάρχουν ανισότητες που αδικούν τις φτωχότερες οικογένειες. Σημείωσε δε ότι υπάρχει κόστος σε «χαμένη γνώση». Ως επιχείρημα επικαλέστηκε επίσης τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την απομόνωση, αλλά και οικονομικούς λόγους για τις οικογένειες.

Είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε τα παιδιά μας σε απομόνωση; αναρωτήθηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα