Οι νέοι “άνθρωποι του προέδρου”

Θεσμική αναβάθμιση του πρωθυπουργικού γραφείου, κατά το μοντέλο της γερμανικής καγκελαρίας, σχεδιάζει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόσωπο κλειδί στο νέο Μαξίμου, μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, θα είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και εξ απορρήτων του κ.Μητσοτάκη. Δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, ο κ.Δημητριάδης είναι το “alter ego” του πρωθυπουργού και άνθρωπος “ειδικών αποστολών”, καθώς θεωρείται ένας ήπιος κεντροδεξιός, γεφυροποιός και πρόσωπο που φέρνει σε πέρας ό,τι αναλαμβάνει.

Τρία ακόμη πρόσωπα με καθοριστικό ρόλο θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος όμως ενδέχεται να είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ.Σκέρτσος , κεντροαριστερός και προερχόμενος από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ (ήταν συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοίδη) και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, είχε ακουστεί για τη γενική γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου, φαίνεται όμως ότι θα είναι αναβαθμισμένος, ενδεχόμενως ως υφυπουργός Επικρατείας που θα είναι προϊστάμενος της γενικής γραμματείας.

Σημαντικό ρόλο στο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβει και ο καθηγητής και βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, πιθανώς ως υπουργός Επικρατείας ή ως σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθώς στο νέο γερμανικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί, το Μαξίμου θα έχει συμβούλους με θεσμοθετημένο ρόλο.

Στο Μαξίμου ενδεχομένως ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ή ως σύμβουλος και ο διευθυντής του γραφείου του κ.Μητσοτάκη στο κόμμα της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας.

Βασικό ερώτημα ποιος θα είναι τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς η Σοφία Ζαχαράκη φέρεται να αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας.

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζουλας, εκτιμάται ότι θα αναλάβει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ερωτηματικό είναι επίσης εάν ο Λευτέρης Αυγενάκης θα παραμείνει γραμματέας του κόμματος της ΝΔ ή εάν θα “μετακομίσει” στην κυβέρνηση. Στο κόμμα πάντως θεωρείται βέβαιον ότι θα παραμείνουν ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Νίκος Χαρδαλιάς και ο στενός συνεργάτη του κ.Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.

Πάντως είναι πολύ πιθανό ο νέος πρωθυπουργός να μην έχει την έδρα του στο Μαξίμου αλλά να έχει γραφείο στο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Πιθανός Πρόεδρος της Βουλής φέρεται ο Κώστας Τασούλας με τα ονόματα του Κώστα Τζαβάρα και του Γιάννη Πλακιωτάκη να έχουν ακουστεί για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα