Οι Κύπριοι που διατέλεσαν υπουργοί στην Ελλάδα

Δεν είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης ο μοναδικός εκπρόσωπος της κυπριακής πολιτικής ζωής στα ελληνικά πράγματα.

Ο Λουκής Ακρίτας, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πολιτικός, βρέθηκε ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Υλοποίησε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Παπανούτσος.

Διατέλεσε δε βουλευτής τόσο με την ΕΠΕΚ, όσο και με την Ένωση Κέντρου.

Επίσης είχε διατελέσει υφυπουργός Τύπου και στην Κυβέρνηση Απελευθερώσεως του Γεωργίου Παπανδρέου το 1944.

Ήταν σύζυγος της Σύλβας Ακρίτα και πατέρας της γνωστής δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα.

Ακολούθησε ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος από το 1994 έως και τον Σεπτέμβριο 1999 όταν και πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αρχικά και έπειτα αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, ενώ την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό.

Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας.

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνοκύπριος κατέχει καίρια θέση.

Ο νομπελίστας σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας ενώ ο γιατρός Μάριος Θεμιστοκλέους είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα