Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες: Κινέζος έγινε πάμπλουτος λόγω κορωνοϊού

Προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας για την υποστήριξη τηλεδιασκέψεων ο Έρικ Γιουάν κατάφερε, εν μέσω της κατάρρευσης των οικονομιών εξαιτίας της πανδημίας, να αναρριχηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η«ελεύθερη πτώση» των τιμών των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές, εξαιτίας της πανδημίας, έχει «εξαϋλώσει» αξίες ύψους περίπου 4 τρισ. δολαρίων, κλονίζοντας τα πάντα και όλους. Και όμως μέσα στη λαίλαπα και την καταστροφή που συντελείται στα χρηματιστήρια υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που καταφέρουν όχι απλά να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα αλλά να επωφεληθούν καθώς ο κοινωνικός αποκλεισμός που επιβάλει η πανδημία δίνει ώθηση στην επιχειρηματική δράσει ορισμένων, πολύ λίγων, επιχειρήσεων.

Ο Έρικ Γιουαν, ιδρυτής της Zoom Video Communications είδε τις προηγούμενες ημέρες την περιουσία του να αυξάνεται κατά 20 εκατ. δολάρια σε μια μέρα, την ημέρα που ο S&P 500 βυθιζόταν με -12% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετά την Μαύρη Δευτέρα του 1987. Την ημέρα της μεγάλης πτώσης οι μετοχές της εταιρείας του, η οποία προσφέρει υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων, σημείωσε αύξηση κατά +0,4% διευρύνοντας τα κέρδη της από τις αρχές του έτους κατά 58%.

Γεννημένος στη Κίνα, ο Γιουάν, είδε οχτώ φορές την απόρριψη της βίζας του από τις ΗΠΑ πριν καταφέρει να λάβει το το πράσινο φως και να φτάσει στη Silicon Valley και να παρουσιάσει την επιχειρηματική του ιδέα: λογισμικό υψηλής τεχνολογίας για την υποστήριξη κάθε είδους τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα ο Γιουάν σύμφωνα με το businessdaily.gr, περιλαμβάνεται στη λίστα των δισεκατομμυρίων ενώ το 2020, έτος που ο πλανήτης δοκιμάζεται σκληρά από τις επιπτώσεις της κρίσης, είδε την περιουσία του να αυξάνει κατά 2 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg που περιλαμβάνει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της χρονιάς δεν βρισκόταν στον πίνακα, και σήμερα, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών βρίσκεται πλέον στην 274η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων με περιουσία ύψους 5,6 δισ. δολαρίων.

Η ζήτηση για το λογισμικό της Zoom που διευκολύνει τις τηλεδιασκέψεις και τις δικτυακές συναντήσεις, έχει εκτοξευτεί καθώς εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού με γραφεία να κλείνουν ενώ ακυρώνονται ακόμα και οι πιο σημαντικές συναντήσεις. Οι επιχειρηματικές τηλεδιασκέψεις, τα μαθήματα πανεπιστημίου ακόμα και ομάδες παιχνιδιού για παιδιά πραγματοποιούνται διαδικτυακά καθώς όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο προσπαθούν παραμείνουν σε απόσταση στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της πανδημίας.

Πριν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η παγκόσμια αγορά τηλεδιασκέψεων αναμενόταν να αυξηθεί 8% σε ετήσια βάση μέχρι το 2026. Με την εξ αποστάσεως εργασία να μπαίνει όλο και πιο συχνά πλέον στη συζήτηση, οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται κατακόρυφα.

Πιο «φτωχοί» οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 258 δισ. δολάρια την Δευτέρα 9 Μαρτίου, με τις συνολικές απώλειες από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια. Ο Μαρκ Ζουκενμπεργκ του Facebook ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 9 δις. δολάρια μετά την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση.

Κανείς όμως δεν έχει χάσει περισσότερα μέχρι στιγμής από τον Γάλλο Μπερνάρντ Αρνό. Ο πρόεδρος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVHM στο τέλους του 2019 ήταν ένας από τους τρεις πλουσιότερους ανθρώπους με περιουσία που ξεπερνούσε τα 100 δισ. δολάρια. Την Δευτέρα η περιουσία του μειώθηκε κατά 4,6 δισ. δολάρια ενώ οι συνολικές απώλειες το 2020 να αγγίζουν τα 40,6 δισ. δολάρια. Παραμένει ακόμα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Πλέον μόνο ο Τζεφ Μπέζος βλέπει την περιουσία του να ξεπερνάει τα 100 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής της Amazon είδε την Δευτέρα την περιουσία του να μειώνεται κατά 5,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα