Οι καπνοί από τις πυρκαγιές στον Καναδά έφτασαν στην Ευρώπη

canada smoke fire 362025 411

Πυκνά σύννεφα καπνού, που προέρχονται από τις πυρκαγιές στον Καναδά, περνούν επάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη από τα τέλη του Μαΐου – σε πολύ μεγάλο ύψος, δημιουργώντας άλικα δειλινά, αλλά χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

«Οι καπνοί που προέρχονται από τις δασικές πυρκαγιές στις επαρχίες Μανιτόμπα και Σασκάτσουαν του Καναδά, διέσχισαν τον Ατλαντικό, έχουν φτάσει στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες», και, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το φαινόμενο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται στο σημείωμα της υπηρεσίας παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα του Copernicus (CAMS).

Οι δορυφόροι διαπίστωσαν μεταφορά καπνού που αποτελείται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα επάνω από τον Ατλαντικό.

«Τα πρώτα σύννεφα καπνού διέσχισαν την περιοχή της Μεσογείου σε μεγάλο ύψος στις 18 και 19 Μαΐου, φτάνοντας μέχρι την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την CAMS.

«Ένας δεύτερος, πολύ μεγαλύτερος, όγκος καπνού, διέσχισε τον Ατλαντικό (…) την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και έφτασε το βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης την 1η Ιουνίου», ενώ και άλλα σύννεφα θα φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CAMS, υψηλή συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα θα περάσει επάνω από τη βορειοδυτική Γαλλία και την περιοχή του Παρισιού.

Στην Ευρώπη, «η μεταφορά του καπνού δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του αέρα επιφανείας, διότι τα επεισόδια παράγονται σε μεγάλα υψόμετρα», σύμφωνα με το Copernicus. «Τα αποτελέσματα της παρουσίας του καπνού εκδηλώνονται με καταχνιά και κόκκινες δύσεις».

Η Μανιτόμπα, Πολιτεία του κεντρικού Καναδά που περνά μία από τις χειρότερες αρχές καλοκαιριού εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται από την ξηρασία, και το Σασκάτσουαν έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα τέλη του Μαΐου και μεγάλες περιοχές έχουν εκκενωθεί.

«Μέχρι τις αρχές του Ιουνίου, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι κεντρικές περιοχές του Καναδά έχουν περάσει πολύ έντονες εβδομάδες λόγω της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», δηλώνει ο Μαρκ Πάρινγκτον, Επιστημονικός Διευθυντής της CAMS.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των καναδικών Αρχών, η εποχή των πυρκαγιών μπορεί «να ξεπεράσει τα κανονικά επίπεδα» στον κεντρικό και τον δυτικό Καναδά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θα είναι «πολύ επάνω από το κανονικό» τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας που πλήττει μεγάλες ζώνες.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, το παρατηρητήριο Copernicus σημειώνει «τεράστιες δασικές πυρκαγιές στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας από τις αρχές του Απριλίου», κυρίως ανατολικά της λίμνης Βαϊκάλης. Οι πυρκαγιές αυτές έχουν προκαλέσει την εκπομπή «περίπου 35 μεγατόνων άνθρακα» στην ατμόσφαιρα από τις αρχές του Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα