Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ρίγη συγκίνησης προκαλούν ηρωικές ιστορίες μέσα από το βαγόνια του τρόμου.
Ο Άγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος ταξίδευε στο έκτο βαγόνι, περιέγραψε με λεπτομέρειες στο Mega, το πώς αψήφησε τον κίνδυνο και με την αδρεναλίνη του στα ύψη βοήθησε και κατάφερε να σωθούν 16 ακόμα συνεπιβάτες του.
«Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι έξι και εκεί το χτύπημα ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όταν βγήκαμε όλοι από το βαγόνι, μετακινήθηκα στο βαγόνι 5 και το βαγόνι 4, ώστε να βοηθήσω να βγουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γινόταν. Έπειτα, μαζί με ένα ακόμη παιδί, τον Γιώργο, που ήταν πραγματικός ήρωας, πήγαμε στο πιο δύσκολο βαγόνι, το βαγόνι 3», περιέγραψε ο νεαρός.
Όπως είπε, από το βαγόνι 3 με βοήθεια της ΕΜΑΚ «σώσαμε τουλάχιστον πέντε άτομα που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση», με τον ίδιο να επιδεικνύει στους άντρες της ΕΜΑΚ τα σημεία που έπρεπε να επιχειρήσουν.
«Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση. Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα. Έπρεπε όσο πιο γρήγορα να βγάλουμε τους ανθρώπους από το βαγόνι 3, αλλά χωρίς ψαλίδια και μηχανισμούς που είχαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ παίζαμε με τον χρόνο. Εν τέλει τα καταφέραμε», είπε μεταξύ άλλων ο νεαρός.
Γλίτωσε από τον θάνατο μικρά παιδιά
Την ίδια ώρα, συγκινεί ο 20χρονος Αντρέας, ο οποίος βγήκε αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι σπάζοντας το τζάμι και στη συνέχεια έσωσε 10 επιβάτες με κίνδυνο τη ζωή του. Με δύναμη ψυχής, ο Αντρέας έσωσε δέκα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, την ώρα που στο σημείο οι φλόγες κατέκαιγαν τα πάντα.
Με μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη, έγραψε για την ηρωική πράξη του φοιτητή, που αψήφισε τον κίνδυνο και κατάφερε να σώσει ανθρώπους.
Η ανάρτηση της γιατρού για τον ήρωα Αντρέα
Το τυχερό πάσο της
Μέσα στις ανατριχιαστικές ιστορίες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν και αυτές που δείχνουν πως η τύχη έσωσε επιβάτες την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το verianet.gr, η υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων δεν έκανε δεκτό το φοιτητικό πάσο της 22χρονης Ελένης από τη Βέροια, η οποία τελικά ταξίδεψε στο έβδομο βαγόνι, αντί του δεύτερου.
Το γεγονός πως η εταιρεία δεν δέχθηκε το φοιτητικό πάσο της 22χρονης φαίνεται πως ήταν σημάδι ζωής.
Η 22χρονη από τη Βέροια έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο αεροπορικώς. Λόγω καθυστέρησης της πτήσης δεν πρόλαβε το απογευματινό τρένο για Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επιβιβαστεί στο βραδινό.
Αρχικά, ζήτησε να ταξιδέψει σε καμπίνα στο δεύτερο βαγόνι, ωστόσο για καλή της τύχη βρέθηκε στο έβδομο.
«Σταματήσαμε Παλαιοφάρσαλα. Μας είπαν ότι υπάρχει φόρτος στις γραμμές. Δεν ανησυχήσαμε. Απλά, περιμέναμε. Μετά, το τρένο ξεκίνησε. Φτάσαμε Λάρισα. Διάβαζα ένα βιβλίο. Ο νεαρός που καθόταν δίπλα μου, μου είπε: ”Ο ελεγκτής, μιλώντας στον ασύρματο, έλεγε ”μήπως είναι καλύτερα να βάλουμε τον κόσμο σε λεωφορεία”. Δεν το εκλάβαμε σαν κάτι ανησυχητικό. Θεωρήσαμε πως αφορούσε τη διαχείριση του πλήθους των επιβατών», ανέφερε η 22χρονη.
«Ακούστηκαν εκρήξεις από τα πρώτα βαγόνια»
«Περίπου 10 λεπτά αργότερα νιώσαμε το πρώτο τράνταγμα… Και μετά ένα δεύτερο, ακόμη πιο έντονο. Ένας νεαρός -δεν ξέρω πώς- βρέθηκε να κυλιέται στο πάτωμα… από τη μια άκρη του βαγονιού στην άλλη. Άλλοι χτυπήσανε στα τραπεζάκια, πάνω στα καθίσματα… Εμένα με κράτησε μια γυναίκα… Την ευχαριστώ…» ανέφερε η Ελένη, περιγράφοντας το σοκ που υπέστη.
«Ευτυχώς, το βαγόνι είχε ηλεκτροδότηση. Άνοιξαν οι πόρτες… κατεβήκαμε. Με τους φακούς των κινητών τηλεφώνων ψάχναμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Σκαρφαλώναμε μέχρι να ανεβούμε στο δρόμο. Απ’ την αρχή του τρένου ακούστηκαν εκρήξεις. Τα μπροστινά βαγόνια είχαν πάρει φωτιά».