Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να δρομολογηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αυτό να περιλαμβάνει ένα γενικό πλαίσιο των όρων για τον τερματισμό των μαχών και τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Μόσχα σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η τελευταία πρωτοβουλία έρχεται ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να “προχωρήσει” εκτός και αν σημειωθεί πρόοδος. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς δήλωσε στη Ρώμη την Παρασκευή πάντως ότι είναι “αισιόδοξος” για τις πιθανότητες να τελειώσει ο πόλεμος.
Το περίγραμμα του σχεδίου των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι την Πέμπτη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.
Η πρόταση θα παγώσει ουσιαστικά τον πόλεμο, με τα ουκρανικά εδάφη που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αναφέρουν οι πηγές.
Οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι επίσης εκτός τραπεζιού. Οι πηγές αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, επικαλούμενες τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων.
Play Video
Το Bloomberg σημειώνει πάντως ότι το θέμα της άρσης των κυρώσεων, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας, θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικό για αρκετούς από τους συμμάχους του Κιέβου. Η άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της αποδέσμευσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι
Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι συνομιλίες στο Παρίσι περιελάμβαναν συναντήσεις μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ καθώς και συζητήσεις μεταξύ του Ρούμπιο και συμβούλων εθνικής ασφάλειας και διαπραγματευτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.
Οι σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν ξανά στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.
Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι τα σχέδια, τα οποία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με το Κίεβο, δεν θα οδηγούσαν σε οριστική διευθέτηση και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες ουσιαστικα θα είναι άνευ σημασίας αν το Κρεμλίνο δεν συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες και ότι επίσης είναι απαραίτητη η παροχή στην Ουκρανία εγγυήσεων ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα τηρηθεί.
Την Παρασκευή, ο Ρούμπιο είπε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν είναι κάτι παράλογο, αλλά σημείωσε ότι οι διαπραγματευτές μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει σε αυτό το επίπεδο. “Κάθε κυρίαρχο έθνος στη Γη έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η Ουκρανία θα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να συνάψει όποιες συμφωνίες θέλει να συνάψει σε διμερή βάση με διαφορετικές χώρες”, είπε.
Μετά από κλήση μεταξύ του Ρούμπιο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους ανέφερε σε δήλωση της ότι ο Τραμπ και οι ΗΠΑ “θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και έχουν παρουσιάσει τώρα σε όλα τα μέρη τα περίγραμμα μιας διαρκούς και διαρκούς ειρήνης”.
Το Κίεβο έχει ήδη συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και η θέση του είναι ότι η Μόσχα πρέπει να συμφωνήσει επίσης πριν συζητήσει άλλα θέματα, αναφέρει στο Bloomberg άτομο με γνώση της υπόθεσης. Στο Παρίσι, η αποστολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν να συζητήσει πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, πρόσθεσε.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συναντήσεις του Παρισιού εποικοδομητικές και θετικές. Οι συζητήσεις σημάδεψαν την τελευταία προσπάθεια της Ευρώπης να επηρεάσει το αποτέλεσμα δείχνοντας ότι – μαζί με το Κίεβο – υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο και ότι το βάρος είναι στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι σοβαρή για διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Αναχωρώντας από το Παρίσι, ο Ρούμπιο είπε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε πως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να “μετακινηθεί η μπάλα” προς την επίλυση – αλλά έδειξε επίσης ότι η υπομονή των ΗΠΑ με τις δικές τους προσπάθειες διαμεσολάβησης έχει εξαντληθεί.
“Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την προσπάθεια για εβδομάδες και μήνες χωρίς τέλος”, είπε ο Ρούμπιο. “Πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ γρήγορα τώρα, και μιλάω για θέμα ημερών, αν αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εάν είναι, είμαστε μέσα. Εάν δεν είναι, τότε έχουμε άλλες προτεραιότητες.”
Οι συνομιλίες στο Παρίσι βασίστηκαν επίσης στις προσπάθειες Γαλλίας-Ηνωμένου Βασιλείου να σχηματίσουν μια μεταπολεμική δύναμη που θα παρακολουθεί την εκεχειρία στην Ουκρανία, καθώς και στα σχέδια να διασφαλιστεί πως το Κίεβο θα διαθέτει επαρκείς πόρους και επανδρωμένο στρατό ως μέρος ενός συνολικού πακέτου εγγυήσεων ασφαλείας.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι και το Λονδίνο ελπίζουν ότι αυτή η πρόταση θα καταδείξει ότι η Ευρώπη είναι σοβαρή για τη δέσμευση των δικών της πόρων στο μεταπολεμικό μέλλον της Ουκρανίας.
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας
O Γουίτκοφ είπε στο Fox News αυτή την εβδομάδα ότι το κλειδί για μια συνολική συμφωνία περιστρέφεται γύρω από “πέντε εδάφη”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ρωσία επιμένει ότι η στρατιωτική της κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας και εδαφών σε τέσσερις περιοχές — Ζαπορίτσια, Χερσωνα, Λουχανσκ και Ντονέτσκ — πρέπει να αναγνωριστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας. Η Ρωσία έχει επίσης συνδέσει τις προσπάθειες να σταματήσει τις μάχες με την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις και έχει απαιτήσει την αναστολή των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επέκρινε τον Γουίτκοφ ότι “έχει υιοθέτησε τη ρωσική στρατηγική” και είπε ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ δεν είχε “εντολή να συζητήσει για τα ουκρανικά εδάφη, επειδή αυτά τα εδάφη ανήκουν στον λαό μας”.
“Δεν θα θεωρήσουμε ποτέ τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά” τόνισε.