Oι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στο Ιράν για να εμποδίσουν τις επιθέσεις του κατά τάνκερ

Χάκερς που εργάζονται για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση σε συστήματα Η/Υ και βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούσε ο παραστρατιωτικός βραχίονας του Ιράν για να σχεδιάζει επιθέσεις κατά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, αναφέρουν οι New York Times.

H κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 20 Ιουνίου, την μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την τελευταία στιγμή μια αεροπορική επίθεση αντιποίνων για την κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού drone στον Περσικό Κόλπο – πάνω απ’ το Ιράν, όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη, σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως επιμένει η Ουάσιγκτον. Το Ιράν προσπαθεί ακόμη να ανακτήσει τα δεδομένα που χάθηκαν κατά την κυβερνοεπίθεση και να θέσει ξανά σε λειτουργία τα συστήματα Η/Υ και τα στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνιών που τέθηκαν εκτός μάχης, λέει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο ακήρυχτος κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ-Ιράν

Η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ακήρυχτου κυβερνοπολέμου διαρκείας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, με τις δύο πλευρές να προσέχουν ιδιαίτερα τις κινήσεις τους για να μην ξεπεράσουν τα όρια. Οι επιχειρήσεις της US Cyber Command σχεδιάζονται με τρόπο που να επηρεάζουν με τις κινήσεις της Τεχεράνης, χωρίς ωστόσο να πυροδοτούν ευρύτερη σύγκρουση ή επιθέσεις αντιποίνων, ανέφερε αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών στους NYT. Το Ιράν δεν έχει κλιμακώσει από τις 20 Ιουνίου τις κυβερνοεπιθέσεις του κατά των ΗΠΑ και αμερικανικών συμφερόντων.
Η βάση δεδομένων που καταστράφηκε κατά την αμερικανική κυβερνοεπίθεση βοηθούσε το Ιράν να επιλέγει ποια τάνκερ θα βάζει στο σταυρόνημά του. Από την επιχείρηση της 20ης Ιουνίου δεν έχει γίνει κάποια νέα κεκαλυμμένη επίθεση από μέρους της Τεχεράνης κατά δεξαμενόπλοιων, αν και δυνάμεις της κατέλαβαν ένα βρετανικό τάνκερ σε αντίποινα για την προσωρινή κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, προτού αναχωρήσει τελικά από το Γιβραλτάρ. Αν και η επίθεση των Αμερικανών χάκερ απέβλεπε σε προσωρινά αποτελέσματα, τελικά προκάλεσε πονοκέφαλο διαρκείας στο Ιράν, που προσπαθεί ακόμη να επιδιορθώσει τα συστήματα επικοινωνίας του και να ανακτήσει τα απωλεσθέντα δεδομένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα