

Καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εντολή εκκένωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. επικαλούμενο Ιρακινό αξιωματούχο και μια καλά πληροφορημένη αμερικανική πηγή.
Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αζίζ Νασιρζαντέχ δήλωσε πως η Τεχεράνη θα πλήξει αμερικανικές βάσεις στην περιοχή (Ιράκ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ) εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτύχουν και ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε μη απαραίτητο προσωπικό και οικογένειες των διπλωματών να φύγουν από τις πρεσβείες σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Χέγκεθ, ενέκρινε την εθελοντική αποχώρηση των οικογενειών στρατιωτικών από περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Άλλο ένα σημάδι της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι η προειδοποίηση που εξέδωσε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου (UKMTO).
«Λόγω των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, τα πλοία καλούνται να επιδεικνύουν προσοχή κατά τη διέλευση από τον Αραβικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν και τα Στενά του Ορμούζ», αναφέρει η βρετανική υπηρεσία.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί να «χτυπήσει» το Ιράν, ενώ έχει ολοκληρώσει και τις προετοιμασίες για να αμυνθεί σε περίπτωση ανταποδοτικού χτυπήματος από την Τεχεράνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν λίγες ημέρες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον κάλεσε να μην επιτεθεί στο Ιράν, καθώς κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.
Ο Yaakov Bardugo, Ισραηλινός δημοσιογράφος γνωστός για τους δεσμούς του με τον Νετανιάχου, ισχυρίστηκε στο Channel 14 ότι το Ισραήλ απέχει «μέρες» από το να επιτεθεί στο Ιράν.
Σχετικά Νέα
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ζητά να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) κάλεσαν χθες Κυριακή το βράδυ να.
Ο Τραμπ συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την αποτίμηση της επίθεσης στο Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συνεδριάσει με την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας.
Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους σε όλο τον κόσμο να δείξουν «αυξημένη προσοχή»
Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε χθες Κυριακή τους υπηκόους των ΗΠΑ σε όλες τις χώρες.
Αυστραλία: Το Ιράν να μην αναλάβει περαιτέρω δράση μετά τα αμερικανικά πλήγματα
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, κάλεσε τη Δευτέρα το Ιράν να μην προβεί.