Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πιθανή πώληση πυραύλων Τόμαχοκ την Αυστραλία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή πώληση πυραυλικών συστημάτων Τόμαχοκ αξίας 895 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστραλία, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Η παροχή έως και 220 πυραύλων Tomahawk στην Αυστραλία θα “υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ”, ανέφερε σε δήλωση η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα.

“Είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουμε τον σύμμαχό μας να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας”, ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για εσωτερική άμυνα και αποτροπή “περιφερειακών απειλών”.

Οι Τόμαχοκ είναι πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από πλοία και υποβρύχια και παρέχουν ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας και σε βάθος.

Η πώληση των οπλικών συστημάτων Τόμαχοκ συζητήθηκε αρχικά υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σκοτ Μόrισον, ο οποίος είπε ότι θα τοποθετηθούν στα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τις αμυντικές της ικανότητες για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής βάσεων σε τεχνητά νησιά και ατόλες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια σημαντική ανασκόπηση των αμυντικών δυνάμεων της Αυστραλίας αναμένεται να δημοσιευτεί στα μέσα Απριλίου. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι είπε ότι θα εξετάσει “ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία που χρειάζεται η Αυστραλία για να υπερασπιστεί τον εαυτό μας και πού πρέπει να βρίσκονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία”.

Μέρος της αναθεώρησης θα αξιολογούσε επίσης εάν η Αυστραλία έπαιρνε την “καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής” από τον στρατό της, είπε ο Αλμπανίζι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα