Οι ΗΠΑ «δείχνουν το δρόμο» για την ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού

Έχει σημασία να αναδεικνύουμε τις θετικές ειδήσεις, σε ένα δυστοπικό – κατά βάση – κόσμο, που ζούμε. Η δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν να χρηματοδοτήσει με 4 δις δολ τον μηχανισμό COVAX που θα εγγυηθεί τον εφοδιασμό των φτωχότερων κρατών με εμβόλια για τον Covid-19 (και τις μεταλλάξεις του) είναι μια καλή «αρχή». Κι αυτό, για να παραδειγματιστούν και άλλες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν «μεγαλύτερες δωρεές» γι αυτό το σκοπό. Γιατί όπως εύκολα όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε «δεν υπάρχουν εμβολιαστικές νησίδες ασφαλείας». Η θα εμβολιαστούμε όλοι μας ή δεν θα έχουμε…ασφάλεια(σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο) – ούτε τουρισμό!

Γράφει ο *Νίκος Καραμπάσης

Σήμερα διεξάγεται ψηφιακά η σύνοδος κορυφής της «Ομάδας των Επτά»(G7) και ο Μπάϊντεν θα ανακοινώσει την άμεση χορήγηση 2 δις δολ και άλλων 2 δις δολ τα επόμενα δύο χρόνια. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν «περίπου 15 δις δολ» υπο την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που να θυμηθούμε ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τράμπ …απαξίωσε και μάλιστα ειχε ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτόν εξαιτίας όπως έλεγε «της υπερβολικά στενής του σχέσης με την Κίνα») για να καταφέρουμε (σχετικά σύντομα) «την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού». Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο μηχανισμός Covax(υπο την αιγίδα του ΠΟΥ) θα μοιράσει φέτος πάνω από 2 δις δόσεις εμβολίων σε χώρες που δεν μπορούν να τα αγοράσουν και κυρίως να εμβολιαστούν συνάνθρωποι μας με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Όμως το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπο κατάρρευση γιατί κανένα πλούσιο κράτος ή επιχείρηση δεν βάζει το χέρι στην τσέπη του για να δώσει κάποια χρήματα γι αυτόν τον «ιερό σκοπό» (όπως είναι η υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη μας).

Όπως εξήγησε και ο επικεφαλής της συμμαχίας για τον εμβολιασμό GAVI – που έχει επίσης σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα – χρειάζεται πολιτική στήριξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων κρατών κλείνουν συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν τις -ακόμη περιορισμένες- διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.

Όπως έχει επισημάνει και η νέα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) – όπως και πολλοί άλλοι βέβαια – είναι ανάγκη να αρχίσει και να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός στην Αφρική και σε άλλες περιοχές όπου καθυστερεί δραματικά.

Στις ΗΠΑ θέλουν μέχρι τον Ιούλιο όλος ο πληθυσμός τους «να έχει ανοσοποιηθεί» και από εκεί και μετά όπως λένε «όταν θα έχουμε επαρκείς προμήθειες, πρόθεσή μας είναι οπωσδήποτε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δωρίσουμε πλεονάζουσες ποσότητες εμβολίων». Μακάρι να γίνει και αυτό, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά από όλες τις «πλούσιες χώρες» του πλανήτη – να διαθέσουν δωρεάν όσα εμβόλια περισσέψουν στις φτωχότερες χώρες.

Στη χώρα μας – ένα χρόνο σχεδόν μετά την λεγόμενη «πανδημία» – τα πράγματα εμφανίζονται ακόμη πολύ δύσκολα και ακούγονται «εισηγήσεις» που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των εγκλωβισμένων πολιτών (με αστυνομικά μέτρα και πρόστιμα-μαμούθ). Μοναδική ελπίδα εμφανίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού που εξελίσσεται αργά, λόγω έλλειψης των εμβολίων (τουλάχιστον σε αυτή την φάση). Εικάζεται ότι από τον επόμενο μήνα θα υπάρχει καλύτερη «ροή εμβολίων» και με την χορήγηση του πιστοποιητικού των εμβολιασμένων, η ζωή θα αρχίσει να επανέρχεται στην «κανονικότητα»(μακριά από τις άρρωστες και εν πολλοίς σαδιστικές «εισηγήσεις» ορισμένων «λοιμοξιολόγων» και άλλων «ειδικών»).

Οι ΗΠΑ πάντως δείχνουν το δρόμο για όλους (κράτη και επιχειρήσεις). Πρέπει να αποκτήσουμε «ανοσία» όλοι μας, όπου κι αν ζούμε. Κι αυτό είναι ευθύνη, όλων μας.

 

  • Ο Νίκος Καραμπάσης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα