Site icon The Indicator

Οι γυναίκες “μάγισσες της Ουκρανίας” που καταρρίπτουν ρωσικά drones

Οι μάγισσες βγαίνουν όταν πέφτει το σκοτάδι πάνω από την Μπούτσα, γιατί τότε είναι που τα ρωσικά drones αρχίζουν να σαρώνουν. Οι Μάγισσες της Μπούτσα, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι μια εθελοντική μονάδα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες, οι οποίες τώρα βοηθούν στην εναέρια προστασία της Ουκρανίας, καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες στέλνονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με το BBC.

Υπάρχουν πολλά drones προς κατάρριψη, τα οποία συχνά εκτοξεύονται από τη Ρωσία σε κύματα για να εξουδετερώσουν τις κύριες άμυνες πριν από ένα πυραυλικό πλήγμα.

Οι νυχτερινές βάρδιες επιτρέπουν στις γυναίκες να συνδυάζουν την εργασία τους υπερασπιζόμενες τη χώρα τους με τις καθημερινές τους δουλειές ως καθηγήτριες, γιατροί – υπάρχει ακόμη και μια μανικιουρίστα.

Πολλοί λένε ότι είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουν την αδυναμία που ένιωσαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή Μπούτσα στην αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας.

Οι ιστορίες φρίκης εκείνων των εβδομάδων -συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των βασανιστηρίων και των απαγωγών- άρχισαν να βγαίνουν στο φως μόνο όταν πλέον οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την περιοχή στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Αεροπορικές επιδρομές

“Είμαι 51 ετών, ζυγίζω 100 κιλά, δεν μπορώ να τρέξω. Δεν το πίστευα αλλά με δέχτηκαν!” λέει η Βαλεντίνα, κτηνίατρος που γράφτηκε στη μονάδα κατάρριψης των drones αυτό το καλοκαίρι και τώρα χρησιμοποιεί το διακριτικό Valkyrie.

Μίλησε για φίλους που έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο και άλλους που έχουν πεθάνει στις μάχες, ως μέρος του τι την οδήγησε σε αυτόν τον ρόλο. “Μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Ο εξοπλισμός είναι βαρύς, αλλά εμείς οι γυναίκες μπορούμε να το κάνουμε”.

Η Βαλεντίνα το απέδειξε αυτό λίγες ώρες αργότερα, καθώς ενεργοποιήθηκε ο αεροπορικός συναγερμός σε όλη την περιοχή.

Η μονάδα της βγήκε από τη βάση της μέσα στο σκοτάδι, με την ομάδα των τεσσάρων ατόμων να αρχίσει να τοποθετεί τα όπλα της.

Τα πολυβόλα είναι μιας άλλης εποχής: δύο Maxims κατασκευασμένα το 1939, κιβώτια πυρομαχικών σφραγισμένα με κόκκινα αστέρια από τη σοβιετική εποχή.

Ο Σέρχι, ο μόνος άνδρας στην ομάδα, πρέπει να ρίχνει εμφιαλωμένο νερό για να ψύχεται το όπλο.

Αυτό το οπλοστάσιο είναι διαθέσιμο. Το καλύτερο υλικό της Ουκρανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και το Κίεβο ζητάει συνεχώς περισσότερα από τους συμμάχους του.

Αλλά τα παλαιά όπλα είναι άψογα συντηρημένα και οι Μάγισσες λένε ότι έχουν καταρρίψει τρία drones από το καλοκαίρι.

“Ο ρόλος μου είναι να τα ακούω”, εξηγεί στο BBC η Βαλεντίνα. “Είναι νευρική δουλειά. Αλλά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένες, να προσέχουμε για τον παραμικρό ήχο”.

Η φίλη της, Ίνα, είναι επίσης στα 50 της και βρέθηκε σε μια από τις πρώτες της αποστολές.

“Είναι τρομακτικό, ναι. Αλλά το ίδιο τρομακτική είναι και η γέννα, και παρόλα αυτά το έκανα τρεις φορές”, είπε γελώντας, λέγοντάς μου ότι το δικό της διακριτικό είναι Cherry. Ως καθηγήτρια μαθηματικών, πρέπει κατά καιρούς να επιστρέφει βιαστικά από το δάσος για να παραδίδει μάθημα. “Κρατάω τα ρούχα μου στο αυτοκίνητο. Τα τακούνια μου. Βάζω λίγο κραγιόν, διδάσκω το μάθημα. Μετά ξαναμπαίνω στο αυτοκίνητο, αλλάζω γρήγορα και φεύγω”.

Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εθελοντικών μονάδων – ή πόσες γυναίκες συμμετέχουν. Αλλά καθώς η Ρωσία στέλνει drones γεμάτα με εκρηκτικά σχεδόν κάθε βράδυ, βοηθούν να σχηματιστεί μια επιπλέον ασπίδα γύρω από μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις.

Δεν έχουν μείνει άντρες
Ο διοικητής των εθελοντών είναι ένας άνδρας που μόλις επέστρεψε από το Ποκρόβσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι μάχες είναι πιο σφοδρές.

Ο Αντρί Βερλάτι είχε περίπου 200 άνδρες στην Μπούτσα και περιπολούσαν κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, πολλοί από αυτούς ακατάλληλοι για πλήρη στρατιωτική θητεία.

Τότε η Ουκρανία αναθεώρησε τον νόμο περί επιστράτευσης, καθώς είχε επείγουσα ανάγκη από περισσότερους στρατιώτες, και πολλοί έγιναν ξαφνικά κατάλληλοι για την πρώτη γραμμή.

“Περίπου το 90% των ανδρών μου κατέληξε στον στρατό και ένα άλλο 10% κρύφτηκε. Δεν έμεινε σχεδόν κανένας”, είπε ο Βερλάτι. “Μόνο άντρες χωρίς πόδια ή με μισό κρανίο να λείπει”.

Είχε μια επιλογή: να καλύψει τους ρόλους με άνδρες κάτω από την ηλικία επιστράτευσης ή να στρατολογήσει γυναίκες. “Στην αρχή ήταν σαν αστείο: ‘Ας πάρουμε γυναίκες! Δεν υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτές, στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά αυτό έχει αλλάξει πραγματικά”, σημείωσε.

Παίρνοντας πίσω τον έλεγχο
Οι Μάγισσες περνούν τα Σαββατοκύριακά τους κάνοντας στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρώτο τους μάθημα αφορά την εισβολή σε ένα κτίριο.

Κάποιες καταφέρνουν να φαίνονται πιο πειστικές από άλλες, αλλά η αφοσίωση και η εστίαση των γυναικών είναι ξεκάθαρη – επειδή οι λόγοι για τους οποίους το κάνουν αυτό είναι προσωπικοί.

“Θυμάμαι την κατοχή. Θυμάμαι τη φρίκη. Θυμάμαι τις κραυγές του ίδιου μου του παιδιού”, είπε η Βαλεντίνα. “Θυμάμαι τα πτώματα, όταν φεύγαμε”.

Η οικογένειά της δραπέτευσε από την Μπούτσα, περνώντας μπροστά από καμένα τανκς, νεκρούς στρατιώτες και πολίτες. Σε ένα ρωσικό σημείο ελέγχου είπε ότι ένας στρατιώτης τους ανάγκασε να κατεβάσουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και στη συνέχεια έβαλε ένα όπλο στο κεφάλι του γιου της. Είναι γεμάτη με οργή.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Βαλεντίνα αρνείται να σταματήσει να πιστεύει στη νίκη της Ουκρανίας, παρά την κατήφεια που έχει επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας της μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου. “Η ζωή άλλαξε, όλα τα σχέδιά μας διαλύθηκαν. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσω να έρθει πιο γρήγορα το τέλος αυτού του πολέμου. Όπως λένε τα κορίτσια μας εδώ, δεν θα τελειώσει χωρίς εμάς”.

Exit mobile version