Οι γεωπολιτικές πτυχές του deal για τα F-35 με την Ουάσιγκτον

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 για αγορά 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς, όπως και η δωρεάν παράδοση μεγάλου εξοπλιστικού πακέτου από αμερικανικά αποθέματα, έχει διττή σημασία για την Ελλάδα:

πρώτον αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, η οποία με την απόκτηση των F-35, συν την παρουσία των Rafale, θα διαθέτει υπεροπλία στους αιθέρες και τεράστια αποτρεπτική δύναμη. Δεύτερον η εν λόγω συμφωνία επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τη διπλωματική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερα η υπόθεση των F-35 καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο ότι οι ΗΠΑ επενδύουν γεωπολιτικά στην Ελλάδα, την οποία αναγνωρίζουν ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και πιστό σύμμαχο του ΝΑΤΟ-όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της ελληνικής αρωγής στην Ουκρανία. Εν αντιθέσει με την Τουρκία, η οποία εξαιτίας των επιλογών Ερντογάν που επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τις νόρμες του ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την Ρωσία, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την αγορά των S-400 ήταν το σημείο μηδέν για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Η Ουάσιγκτον «πέταξε» την Τουρκία εκτός του προγράμματοςγια τα F-35, θέτοντας παράλληλα εμπάργκο σε μια σειρά από συμφωνίες (στρατιωτικού κυρίως περιεχομένου) με τη γειτονική μας χώρα. Η ιστορική αλήθεια, λοιπόν, απαιτεί να ειπωθεί το εξής: η Ελλάδα εισήλθε στο πρόγραμμα των F-35 και προσπέρασε την Τουρκία, εξαιτίας-σε πρώτη φάση- της έντονης διαταραχής των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας Από κει και πέρα η ελληνική πλευρά διείδε την ευκαιρία, εκμεταλλεύτηκε την γεωπολιτική απόφαση των ΗΠΑ να της προσδώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και με μεθοδευμένες κινήσεις, έφτασε στη συμφωνία για τα F-35.

Η Ελλάδα έχει «χτίσει» διπλωματικό κεφάλαιο απέναντι σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τον ρόλο που αναλαμβάνει σε γεωπολιτικές κρίσεις όπως αυτή της Ουκρανίας. Το deal για τα F-35 αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Παράλληλα αποτελεί «σφραγίδα» των άριστων σχέσεων με τις ΗΠΑ, που έχουν ως σημείο αναφοράς την αμυντική συνεργασία.

Αυταπάτες

Οι ΗΠΑ, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη από αυτό εδώ το βήμα, δεν είχαν ούτε φυσικά έχουν την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψουν γεωπολιτικά την Τουρκία. Αυτή παραμένει πολύ σημαντική για την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, που έδειξαν εμπράκτως τη δυσαρέσκειά τους για τα… τερτίπια του Ερντογάν και την προσέγγιση με τη Μόσχα. Η συμφωνία για την αναβάθμιση με τα τουρκικά F-16, που πέρασε από χίλια κύματα, είναι μια ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει τα ανοίγματα προς τη Δύση, έχοντας ήδη δώσει το οκ για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα