Οι γεωπολιτικές ανησυχίες για την Ουκρανία ώθησαν το χρυσό σε υψηλό άνω των δύο μηνών

Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό άνω των δύο μηνών την Τρίτη, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες για την Ουκρανία ώθησαν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για το σχέδιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ κέρδισαν 0,4% στα 1.849,40 δολάρια.

Η Ρωσία είπε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης, ενώ η Βρετανία προέτρεψε τους Ευρωπαίους συμμάχους της να έχουν έτοιμες κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο χρυσός λειτουργεί σαν “πτήση προς το ασφαλές εμπόριο” σε ένα σενάριο αναμονής μέχρι την αυριανή ανακοίνωση της Fed, δήλωσε ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures.

Οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία για το πόσο επιθετική ως προς τα επιτόκια θα είναι η Fed για το υπόλοιπο του έτους και εάν θα σηματοδοτούσε περισσότερες αυξήσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ο Haberkorn.

Η Fed αναμένεται να υποδείξει ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και να προσφέρει πληροφορίες για το πόσο επιθετική σκοπεύει να είναι ως προς αυτά.

Αν και ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών κινδύνων, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αύξαναν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.


Ο χρυσός φάνηκε επίσης να αποτινάσσει την πίεση από τις εισροές στο ανταγωνιστικό δολάριο, το οποίο είχε φτάσει σε ρεκόρ των δύο εβδομάδων.

“Παρά το γεγονός ότι η Fed είναι πιθανό να ανακοινώσει την έναρξη ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ο χρυσός συνεχίζει να κρατά καλά. Η υποστήριξη για το κίτρινο μέταλλο προέρχεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη αστάθεια της αγοράς”, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

“Εκτός και αν η Fed εκπλήξει με μια ακόμη πιο επιθετική δήλωση, ο χρυσός (θα μπορούσε) να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη”, δήλωσε ο Staunovo, προσθέτοντας ότι ιστορικά, ο χρυσός υπερέχει των μετοχών όταν αυξάνεται η αστάθεια της αγοράς.

Το σποτ ασήμι υποχώρησε 0,6% στα 23,80 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,2% στα 1.024,65 δολάρια ενώ το παλλάδιο σημείωσε κέρδος 2% στα 2.190,60 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα