

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι υποκίνησε «ταραχές» σε αρκετά σχολεία, καταγγέλλοντας «εισβολή πολιτισμική, πολιτική και ασφαλείας» στη χώρα που συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί πριν από ένα μήνα.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη γιατί παραβίασε, σύμφωνα με την αστυνομία, τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει να φορούν μαντίλα.
Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, μαθητές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και μαθήτριες έβγαλαν τη μαντίλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Οι ταραχές είναι το προϊόν των ομάδων προβληματισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία και έχουν επεκταθεί στις σχολικές μας αίθουσες», δήλωσε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσέιν Σαλαμί, τον οποίο επικαλείται το Sepah News, η επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών.
«Σήμερα ο εχθρός άνοιξε ένα νέο πεδίο εισβολής πολιτισμικής, πολιτικής και ασφαλείας (…) είναι το πιο σύνθετο πεδίο πολέμου όπου ο εχθρός έχει σοβαρή παρουσία», κατηγόρησε ο Σαλαμί.
Τη Δευτέρα, η UNICEF εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «παιδιά και εφήβους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν» στο Ιράν. Όμως σήμερα, ο υπουργός Παιδείας του Ιράν, Γιουσέφ Νουρί, διέψευσε τη σύλληψη μαθητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Επίσης, σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «υποκινεί το χάος» μετά την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.
Ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του κράτους, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους “πράκτορές” τους ότι υποκίνησαν το κίνημα διαμαρτυρίας.
Σχετικά Νέα
Συρία: Η άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ συνιστά μια νέα αρχή, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αλ Σιμπάνι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ασάαντ αλ Σιμπάνι δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του.
Η άρση των κυρώσεων Τραμπ στη Συρία προβληματίζει το Ισραήλ – Τι φοβάται ο Νετανιάχου
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Συρίας.
Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της.
Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της.