Οι εξωτερικές πιέσεις και ο πληθυσμός απειλούν την ανάπτυξη της Κίνας

Οι εξωτερικές πιέσεις και η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας είναι δύο βασικά οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με κορυφαίο πολιτικό παράγοντα της ηπειρωτικής χώρας, αναφέρει το Bloomberg.

Η Κίνα πρέπει να ανταποκριθεί στην “κοινή καταπίεση από τον εξωτερικό κόσμο” μετατρέποντας τις αντιξοότητες σε κίνητρο, δήλωσε ο Xαν Γουένξιου, εκτελεστικός αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την επίτευξη σημαντικών επιτευγμάτων στην τεχνολογία και την καινοτομία, δήλωσε στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας στο Πεκίνο το Σάββατο.

Ο Χαν έδωσε ένα παράδειγμα της άνθησης των τομέων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, που ξεκίνησε ως απάντηση στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τους στόχους ουδετερότητας του άνθρακα.

“Η νέα εξωτερική πίεση θα μας αναγκάσει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές”, δήλωσε ο Χαν. “Η Κίνα θα επιταχύνει την ώθηση για αυτοδυναμία και ανεξαρτησία της επιστήμης και της τεχνολογίας υψηλής ποιότητας, επεκτείνοντας παράλληλα τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας”.

Η τεχνολογία βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Χαν. Οι λύσεις περιλαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση των εργαζομένων για να διασφαλιστεί ότι η κατάρτιση ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αναβάθμισης των βιομηχανιών της. Η Κίνα θα επιδιώξει επίσης περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση από την καινοτομία, τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα.

Η ισχυρότερη εξάρτηση από την τεχνολογία και την καινοτομία έχει γίνει πιο επιτακτική, καθώς οι νέοι τομείς ανάπτυξης δεν μπορούν ακόμη να αντισταθμίσουν το κενό που αφήνει η ύφεση του κλάδου των ακινήτων.

Ορισμένα ξένα ιδρύματα αναμένουν ότι η ανάπτυξη της Κίνας το 2024 θα είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2023, σύμφωνα με τον Λι Γιανγκ, πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος για τη Χρηματοδότηση και την Ανάπτυξη και πρώην σύμβουλο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

“Αυτό συνδέεται στενά με το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια διαταραχών του Covid, δεν έχουμε ακόμη βρει έναν καλό νέο μοχλό ανάπτυξης για να αντικαταστήσει την επέκταση των ακινήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες και καθώς οι ισχυρές εξαγωγές συναντούν εμπόδια”, δήλωσε ο Λι στο περιθώριο του φόρουμ.

Η Κίνα νωρίτερα παρουσίασε μια στρατηγική “διπλής κυκλοφορίας”, υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με έμφαση στην αξιοποίηση των εγχώριων αγορών και μειωμένη εξάρτηση από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και τεχνολογικών περιορισμών των ΗΠΑ.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις και τονίζει τη σημασία των ξένων επιχειρήσεων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της.

“Η Κίνα καλωσορίζει εταιρείες από όλες τις χώρες να έρθουν και να επενδύσουν και αναμένει από τις ξένες εταιρείες να διατηρήσουν μια μακροπρόθεσμη άποψη και να αναπτυχθούν εκτενώς στην αγορά”, δήλωσε ο Χαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα