Οι οικονομικές πολιτικές που έχει διακηρύξει πως θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρούνται ίσως ο καθοριστικότερος παράγοντας της νίκης του, καθώς έχει διακηρύξει ότι βάζει πάνω από όλα την Αμερική, την αμερικανική βιομηχανία και τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη είναι κυρίως η κατ΄ επανάληψη δέσμευσή του για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.
Οι οικονομικές εξαγγελίες του νεοεκλεγέντα προέδρου ενίσχυσαν το αμερικανικό δολάριο, ενώ κινούνται σε δύο βασικούς πυλώνες: στις φορο-ελαφρύνσεις και στην επιβολή των δασμών, ώστε να καταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα πολύ ακριβά και μη ανταγωνιστικά. Αυτά που πρωτίστως κινδυνεύουν είναι τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Η προστατευτική ατζέντα του Ντόναλντ Τράμπ που,μεταξύ άλλων, βασίζεται σε υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς και μεγαλύτερους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο βαραίνει το κλίμα στην ήδη ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία η οποία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με απώλεια δισ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή βιομηχανία; Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπζεσκ, επικεφαλής οικονομολόγο του ING DIBA σημαίνει αυτοκίνητα και μεταποίηση. Δηλαδή ακριβώς οι δύο κλάδοι που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έκθεση της Goldman Sachs προβλέπει ότι η επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 0,5% που θα κυμαίνεται από 0,6% στη Γερμανία έως 0,3% στην Ιταλία.
Όπως αναφέρει στο ΕΡΤΝews, ο καθηγητής Xρηματοοικονομικής, Μάνθος Ντέλης, «το πρόβλημα αφορά κυρίως τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία και λιγότερο Ελλάδα. Η άμεση αντίδραση της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι: αύξηση των υφιστάμενων δασμών προς ΗΠΑ και η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια».
Σύμφωνα με αναλυτές το σχέδιο του Τραμπ για φοροελαφρύνσεις και βαρύτατους δασμούς στις εισαγωγές από τη μία θα τονώσει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων και από την άλλη θα πυροδοτήσει εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού, φρενάροντας τις μειώσεις επιτοκίων. Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι που ανεβάζει τις αποδόσεις των ομολόγων, ρίχνοντας κατά συνέπεια τις τιμές τους.
«Οι αγορές ομολόγων επαναπροσδιορίζονται και επανατοποθετούνται για τελικά επιτόκια λίγο πιο υψηλά από ότι υπολόγιζαν αρχικά», υπογραμμίζει στο ΕΡΤΝews οικονομολόγος, αναλυτής Διεθνών Χρηματαγορών, Γιώργος Λαγαρίας.
To δολάριο ενισχύει τη θέση του έναντι των βασικών του ανταγωνιστών την ώρα που ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Όπως λέει στο ΕΡΤΝews o καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Βασίλης Σογιάκας: «η άνοδος του δολαρίου έχει οδηγήσει σε μείωση της τιμής του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων όπως ο χρυσός».
«Αυτό που προσβλέπουν οι επενδυτές είναι ένα περιβάλλον λιγότερο ανασφαλές και οδηγούνται σε αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει.
Με τους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο να αντιμετωπίζουν μια περίοδο εξυγίανσης, μετά από μια σημαντική αύξηση των δαπανών λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, περαιτέρω πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να θέσει σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπη.
Σχετικά Νέα
-
Συρία: Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δυνάμεις του Πούτιν αποχωρούν από τη χώρα
Στη Συρία, σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων που στάθμευαν στην περιοχή. Την ίδια.
-
Γ.Γεραπετρίτης: Κανένα θέμα κυριαρχίας σε διάλογο με την Τουρκία -«Καρφιά» για Σαμαρά
«Υποστηρίζουν διάφοροι ότι συζητούμε πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτή η υπερβολή ερείδεται σε μικροπολιτικές.
-
Εφορία: Οι λογαριασμοί του 2025 για 7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Αντιμέτωποι με ένα φορολογικό Γολγοθά θα βρεθούν και το 2025 οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν.
-
Η πτώση Άσαντ αλλάζει τα δεδομένα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία
Συζητήσεις για τις αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.