Οι εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν για την Κύπρο και οι εκλογές στην Τουρκία

Εν μέσω μιας χρονικής περιόδου όπου ο διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχει αποκατασταθεί και επικρατούν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια άκρως προκλητική δήλωση για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι οι συμπατριώτες του εισβολείς θα έπρεπε να είχαν καταλάβει όλο το νησί…  Επιχειρώντας κάποιος να αποκωδικοποιήσει τα κίνητρα και τον πολιτικό σκοπό που οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει αυτή την ομολογία, θα καταλήξει σε δύο συμπεράσματα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Το πρώτο σχετίζεται με τις επικείμενες τοπικές εκλογές στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν- βάσει των δημοσκοπήσεων- βλέπει να χάνει την Κωνσταντινούπολη από τον Ιμάμογλου. Ο «Σουλτάνος» παίζει ξανά το «χαρτί» των εθνικιστικών κορόνων, εκτιμώντας ότι έτσι θα αφυπνίσει μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού κοινού της χώρας του, που έχει «εκπαιδευτεί» και γαλουχηθεί με αφηγήματα κατά της Ελλάδος αλλά και υπέρ της μεγάλης Τουρκίας.

Επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να είχε καταληφθεί όλη η Κύπρος», ο Ερντογάν τίθεται εκ νέου απέναντι στις επιλογές των Κεμαλιστών -από όπου προέρχεται ο Ιμάμογλου- αναφερόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό το 74’, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Το είχε πράξει κατά το πρόσφατο παρελθόν  για τη συνθήκη της Λωζάνης, χτυπώντας τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ. Η διαχρονική ονείρωξη του Ερντογάν είναι να εκθρονίσει τον Κεμάλ και να γίνει αυτός ο απόλυτος ηγέτης, ο «πατέρας» των Τούρκων. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, ο απόλυτος στόχος του είναι να κερδίσει τη μάχη της Πόλης απέναντι στον κεμαλιστή Ιμάμογλου.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι απόψεις που εκφράζει ο Ερντογάν δεν πηγάζουν μόνο από τις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στην Τουρκία, αλλά αποτελούν παγιωμένες γεωστρατηγικές πεποιθήσεις του. Απόδειξη είναι οι θέσεις που έχει εκφράσει ο «Σουλτάνος» για τη συνθήκη της Λωζάνης. Την αμφισβητεί, μαζί και την ελληνική κυριαρχία επί του Αιγαίου. Το νέο-οθωμανικό δόγμα του Ερντογάν το οποίο εκδήλωσε η τουρκική ηγεσία τα προηγούμενα χρόνια, προκάλεσε τεράστιους κλυδωνισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έφερε τις δύο χώρες ενώπιον ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο τελικώς αποφεύχθηκε.

Η ελληνική απάντηση

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν δεν έμειναν αναπάντητες από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απέφυγε-ως συνήθως- τα υπερφίαλα τσιτάτα, μιλώντας για ιστορικές ανακρίβειες που βγήκαν από το στόμα του Τούρκου προέδρου. Η Ελλάδα ορθώς πράττει και δεν απαντά στο ίδιο ύφος, διότι έτσι θα εγκλωβιζόταν σε μια ατέρμονη διελκυστίνδα λεκτικών διαξιφισμών και προφορικής αντιπαράθεσης, που θα παρήγαγε ένα μεγάλο διπλωματικό μηδενικό.

Στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική πλευρά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα όσα είπε ο Ερντογάν για την Κύπρο, είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και με φόντο τις τοπικές εκλογές στη Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα