Οι “έρημοι τροφίμων” δεν είναι αυτές που προκαλούν πείνα στις ΗΠΑ – Βασικές αιτίες οι μισθοί, η ανισότητα και ο πληθωρισμός

Περίπου 33,8 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είχαν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για 13,5 εκατομμύρια ή το 10,2% του συνόλου των αμερικανικών νοικοκυριών το 2021.

“Ο πληθωρισμός των τροφίμων, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκε, οδηγούμενος σε μεγάλο βαθμό από τις δυσλειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις στην προμήθεια τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, σύμφωνα με την Erika Thiem, επικεφαλής της εφοδιαστικής αλυσίδας στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Feeding America.

Η κατάσταση είναι χειρότερη για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα. Το 2021, το 20% των νοικοκυριών με το κατώτατο εισόδημα ξόδεψε το 30,6% των εσόδων του για τρόφιμα, σε σύγκριση με μόλις 7,6% για τις οικογένειες του υψηλότερου ποσοστού εισοδήματος.

“Τα ζητήματα της οικονομικής δυνατότητας και της ισότητας είναι οι δύο κινητήριες δυνάμεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να εργάζεσαι, αλλά να εξακολουθείς να χρειάζεσαι βοήθεια”, δήλωσε η Catherine D’Amato, διευθύνουσα σύμβουλος της Greater Boston Food Bank. “Οι αμοιβές δεν μπορούν να πάνε τους Αμερικανούς αρκετά μακριά”.

Οι “ερήμοι τροφίμων*”, όπου η πρόσβαση σε προσιτά και υγιεινά τρόφιμα είναι περιορισμένη, έχουν επίσης ευρέως κατηγορηθεί ως μια σημαντική αιτία της πείνας στις Η.Π.Α. Το USDA εκτιμά ότι περίπου 53,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ή 17,4% του πληθυσμού των Η.Π.Α., ζουν σε ζώνες που θεωρούνται χαμηλού εισοδήματος και περιορισμένης πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ είναι περισσότερο από μισό μίλι ή 10 μίλια μακριά.

Όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση δεν είναι το θέμα.

“Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας γνωρίζουμε ότι είναι εντελώς άσχετο”, δήλωσε ο Craig Gundersen, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Baylor, αναφερόμενος στις ερήμους τροφίμων. Συνέχισε, “οι τιμές των τροφίμων είναι αυτές που έχουν σημασία, όχι η πρόσβαση στα τρόφιμα”.

Μια μελέτη του 2018 από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να εκθέσει κανείς τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στα ίδια προϊόντα και τις ίδιες τιμές με τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στις διατροφικές συνήθειες, αναφέρει το csbc.com.

* Έρημοι τροφίμων θεωρούνται τα μέρη όπου οι κάτοικοι τους δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτές θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα