Οι επτά παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Σε επτά άξονες θα κινηθούν οι παρεμβάσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους και 3,5 εκατ. εργαζόμενους, έτσι όπως θα διατυπωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στην «κορωνίδα» των αλλαγών βρίσκεται ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις του ΣτΕ που αναμένονται για την συνταγματικότητα του νόμου θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιαστούν: 

1. Στην μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης κατά 25% σε βάθος 4ετίας. Στόχος είναι οι εισφορές – εργοδοτικές και εργατικές – να πέσουν έτσι από το 20% που είναι σήμερα στο 15% ως το 2023. Η σταδιακή 4ετής μείωση αναμένεται να ξεκινήσει από το 2020 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2023.

2. Στην αλλαγή του μοντέλου της επικουρικής σύνταξης, προς ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα με αναβαθμισμένο τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Το νέο σύστημα ασφάλισης αναμένεται να ισχύσει για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και πρωτοασφαλίζονται από 1/1/2021 και μετά. Κάθε εργαζόμενος αναμένεται να μπορεί να επιλέγει να ασφαλιστεί με ατομικήμερίδα στο ΕΤΕΑΕΠ, ή σε κάποιο επαγγελματικό επικουρικό ταμείο που θα λειτουργεί από
μη κρατικούς φορείς υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο νέο σύστημα θα υπάρχει αναβαθμισμένος ρόλος του ιδιωτικού τομέα.

3. Στην αναδιάρθρωση των ποσοστών αναπλήρωσης που δείχνουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Στόχος είναι η αύξηση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, οι οποίες μετά την 25ετία ασφάλισης και ιδιαίτερα για όσους αποχωρούν με μεσαίες ή υψηλές συντάξιμες αποδοχές είναι  υποανταποδοτικές. Σήμερα η κλιμάκωση των ποσοστών αναπλήρωσης ξεκινάει από 0,77% ετησίως για την πρώτη 15ετία και κορυφώνεται στο 2% ετησίως για 40ετία και άνω.

4. Στην πληρωμή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τις αυξήσεις που φτάνουν έως και πάνω από 40% δικαιούνται όλοι όσοι κατέστησαν χήροι / χήρες μετά το νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

5. Στην εισαγωγή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου με όλες τις αλλαγές στη Βουλή μετά τη δημοσίευση των κρίσιμων αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Οι δικαστικές κρίσεις για την συνταγματικότητα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και η ένταξη αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, δημοσίων υπαλλήλων και μισθωτών στην ίδια ασφαλιστική στέγη είναι κομβικής σημασίας και θα κρίνουν την επόμενη ημέρα για τον ΕΦΚΑ. Το επικρατέστερο σενάριο αναδρομικών προβλέπει επιστροφή ποσών για ένα 10μηνο (Ιούλιος 2015 έως Μάιος 2016).

6. Απόδοση των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν αθροιστικά τις 250.000. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση των συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

7. Έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα