Οι επόμενοι στόχοι των τραπεζών – Ορόσημο η πιστωτική επέκταση

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μια αξιοσημείωτη αύξηση της κερδοφορίας τους την τελευταία διετία, εξυγίαναν τα χαρτοφυλάκιά τους και αναβαθμίστηκαν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, κατακτώντας την επενδυτική βαθμίδα. Σπουδαία επιτεύγματα τα οποία «επισφραγίζονται» με τη διανομή μερίσματος μετά από πολλά χρόνια.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι τράπεζες σχετίζεται με την πιστωτική τους επέκταση, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη διατήρηση της κερδοφορίας τους. Έχοντας ως δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αντισταθμίσουν την υποχώρηση των επιτοκιακών εσόδων-που χτύπησαν κόκκινο την τελευταία διετία- μέσω της αύξησης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Η βασική ανάλυση που έχει γίνει από τις διοικήσεις των τραπεζών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιστωτική επέκταση την τρέχουσα χρονιά θα φτάσει στα επίπεδα των 7 με 8 δισ.ευρώ. Οι τράπεζες διαθέτουν τα φόντα να πιάσουν και αυτό τον στόχο, έχοντας ως «όπλα» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση του εταιρικού δανεισμού αλλά και την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας και τους κύρους τους, εντός και εκτός τειχών. Μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα δύο κλίμακες πάνω από το ελάχιστο όριο.

Παράλληλα, πέραν της κερδοφορίας, έχουν πραγματοποιήσει άλματα βελτίωσης σε άλλους κομβικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα αυτός της ρευστότητας, που υπερβαίνει κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα. Οι καταθέσεις των ιδιωτών βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία μετά το 2019, έχοντας αυξηθεί από 143 δισ. το 2019 σε 194 δισ. σήμερα, δηλαδή κατά περίπου 50 δισ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023 ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 67,2%, δηλαδή πολύ κάτω της μονάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη πλεονάσματος σε καταθέσεις και άφθονη ρευστότητα.

Η εικόνα το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης AnaCredit ( βάση αναλυτικών πιστωτικών δεδομένων της ΤτΕ), οι νέες εκταμιεύσεις δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) το 2023 ανήλθαν σε περίπου 9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2022 αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από το αντίστοιχο ποσό το 2021 (7,0 δισ. ευρώ).

Η πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2023 λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά τους τελευταίους μήνες ανέκαμψε. Τα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να μειώνονται λόγω της απομόχλευσης των στεγαστικών δανείων.

Οι ευοίωνες προβλέψεις από UBS και S&P

UBS και Standard & Poor’s εκτιμούν ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης. Η πρώτη αναμένει ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο της τάξης του 8% ετησίως (2023-2026), ο οποίος θα πρέπει να αντισταθμίσει τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), καθώς τα επιτόκια μειώνονται, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν επωφεληθεί από το πολύ χαμηλό κόστος της χρηματοδότησης.

Η S&P προβλέπει ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 4% τόσο φέτος όσο και το 2025, αν και η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή λόγω οικονομικών κινδύνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα