Οι επενδύσεις της Cosco στη συνάντηση του προέδρου της με τον Γ. ΠΛακιωτάκη

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Cosco κάπτεν XU Llirong.

Η πρώτη συνάντηση έγινε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στην Κίνα, στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού και η δεύτερη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στο υπουργείο Ναυτιλίας, στον Πειραιά. Ο πρόεδρος της Cosco, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού ομίλου, επισκέφθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας κ. XΙ Jinping, στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά αύριο Κυριακή και ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη.

«Ήθελα να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που είχαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τελευταία επίσκεψή μας στη Σαγκάη», δήλωσε ο Γ.Πλακιωτάκης και στο ίδιο μήκος κύματος με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Κίνα, επέμεινε ότι «αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την προώθηση των επενδύσεων και αυτό έγινε με την έγκαιρη έγκριση του master plan της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και αυτό το έκανε πράξη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα».

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στην διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο κάπτεν XU, όσο και ο Γ. Πλακιωτάκης επισήμαναν την σπουδαιότητα των επενδύσεων της Cosco για την Ελλάδα, συμφωνώντας ότι η στρατηγική αυτή σχέση πρέπει να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί και στο μέλλον.

Ο κάπτεν XU υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις της Cosco στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά έχουν ως μοναδικό σκοπό να καταστήσουν το επίνειο σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τον κινεζικό όμιλο, αλλά και για την εθνική οικονομία της Ελλάδας.

Από τον πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά είναι σημαντικές και διαβεβαίωσε τον κάπτεν XU πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει, ώστε να υλοποιηθούν, σε ένα περιβάλλον win-win, μέσα από το οποίο θα είναι ωφελημένες και οι δύο πλευρές.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της Cosco κάπτεν XU και για συνεργασία σε άλλους τομείς, που συνάδουν με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, όπως στον τομέα της κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Την ώρα που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν στα κινεζικά ναυπηγεία, ήρθε η ώρα και τα κινεζικά ναυπηγεία να υποδεχθούν τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η παρουσία κινεζικών τραπεζών και μάλιστα των πρώτων παγκοσμίως στη χώρα μας, είναι η αρχή για νέες πολύ σημαντικές επενδύσεις και συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σχετικά Νέα