Οι επενδύσεις φέρνουν νέες επενδύσεις – Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Μoody’s

Η επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό αναμφισβήτητα θα είναι σήμα κατατεθέν της Αθηναϊκής Ριβιέρας τα προσεχή έτη. Καθώς το σχεδιαζόμενο έργο βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση του μετά την έλευση του πλέγματος νομοθετικών παρεμβάσεων, αυτό θα επιδράσει θετικά και στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Το έργο θα αποτελέσει αφορμή τόσο για την αρχή μιας νέας εποχής στην Ελλάδα, όσο και για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Με λίγα λόγια το να υλοποιούνται επενδύσεις φέρνει επενδύσεις.
Αυτό στο όποιο πρέπει να εστιάσουμε, είναι ότι πρόκειται για ένα έργο μακροπρόθεσμο.

Γιατί όμως αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό τόσο για τους επενδυτές όσο και για την αγορά εργασίας; Ένα μακροπρόθεσμο έργο δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στην επενδυτική κοινότητα, ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα προσέλκυε κυρίως επενδύσεις βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού. Λογικό, καθώς όσο μακραίνει ο ορίζοντας μιας επένδυσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο της.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο οίκος Moody’s αξιολογεί με «Α» τη στρατηγική διαχείρισης του ελληνικού χρέους, στέλνοντας ισχυρό σήμα στους επενδυτές. Το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία δείχνουν ότι δεν αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους, αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων έργων. Το timing θα λέγαμε ότι είναι ιδανικό αφού βαδίζουμε προς την κανονικότητα αφήνοντας πίσω μας τον κορονοϊό και οι επενδυτές που “ψάχνονται” έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές για νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Όφελος θα διαπιστώσουμε φυσικά και στην πραγματική οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Σε πρώτο επίπεδο θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τα επαγγέλματα του κατασκευαστικού τομέα, γεγονός άκρως απαραίτητο μιας και η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογίζεται μόλις στο 0,5%. Μέσα από προγράμματα όπως το Εξοικονομώ-Αυτονομώ γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης σχετικών επαγγελμάτων, όμως για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2009 -δηλαδή πριν την χρηματοπιστωτική κρίση – όπου ο κλάδος διαμόρφωνε το 4% του ΑΕΠ χρειαζόμαστε επενδύσεις. Θα λέγαμε μάλιστα όχι απλά επενδύσεις αλλά επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σε δεύτερο επίπεδο η βεντάλια θα ανοίξει και για άλλους κλάδους. Ωφελημένοι θα είναι και όσοι απασχοληθούν στο project σε θέσεις που συνδέονται με τον τουρισμό. Σαφώς η δημιουργία ενός τέτοιου εμβληματικού έργου θα αυξήσει και την επισκεψιμότητα των τουριστών αλλά και τα τουριστικά έσοδα καθώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να “χτίσουμε” το όνομα για διακοπές πολυτελείας στην περιοχή του Ελληνικού, απευθυνόμενοι σε άτομα με υψηλά εισοδήματα γεγονός που συνεπάγεται και μεγαλύτερα κέρδη. Άνθιση φυσικά θα δούμε και στον τομέα των ακινήτων τόσο στην περιοχή της επένδυσης όσο και σε κοντινές περιοχές. Γενικότερα, υπολογίζεται πως το έργο του Ελληνικού μπορεί να συμβάλει πάνω από 2% στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

*Δάφνη Γρηγοριάδη – Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα