Οι επαφές του Γ. Κατρούγκαλου στη Σιγκαπούρη

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ο ομόλογός του της Σιγκαπούρης, Vivian Balakrishnan, κατά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Κατρούγκαλος στη Σιγκαπούρη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις. Ειδικότερα, τονίστηκαν οι διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που συνδέονται και με τα κοινά χαρακτηριστικά που επιδεικνύουν οι δύο χώρες. Πέραν της μακράς παράδοσης στον τομέα της ναυτιλίας, οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες αντιλήψεις σε ευρύ φάσμα ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ αμφότερες διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική βασιζόμενες στις κομβικές γεωγραφικές και γεωπολιτικές τους θέσεις και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα της χώρας μας ως κομβικού σημείου για τις συναλλαγές από την Ανατολή προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και τη σημασία της αυξημένης συνδεσιμότητας που επιδιώκεται τόσο από τη χώρα μας, όσο και από άλλες ενδιαφερόμενες εμπορικές δυνάμεις που έχουν αναγάγει τον Πειραιά σε μείζονα πύλη προς τις αγορές της ΕΕ. Στο διμερές επίπεδο, αναγνωρίστηκε η αυξημένη, σε σχέση με το παρελθόν, συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, η ναυτιλία και η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και ο ΙΜΟ, (Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας) ενώ συμφωνήθηκε όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στο εμπόριο.

Συναφώς, συγκρατήθηκε η διαπίστωση ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Σιγκαπούρη, ιδιαίτερα όσον αφορά γεωργικά προϊόντα, φάρμακα, τουρισμό, ναυτιλιακές υπηρεσίες και καινοτομία, σχετικά με την οποία επισημάνθηκε το πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας από το ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού της. Ακόμη, τονίσθηκε ότι η παρούσα συγκυρία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων. Προς την κατεύθυνση μάλιστα ευόδωσης της αμοιβαίας επιθυμίας αύξησης της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

Περαιτέρω, ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στις πτυχές της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η χώρα και τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, επί ισότιμης βάσης, που έχει οικοδομήσει με το σύνολο των παγκοσμίων και περιφερειακών δυνάμεων. Γεγονός που, όπως επισημάνθηκε, την έχει καταστήσει, παρά το μέγεθός της, ως ιδιαίτερα αξιόπιστου εταίρου και διαμεσολαβητή.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επιπλέον στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντιπαραβάλλοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στις προκλητικές ενέργειες τρίτων χωρών που προτάσσουν έναν ιδιότυπο αναθεωρητισμό σε βάρος της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια πολυτάραχη περιοχή. Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ και τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας σε μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών παρέστησαν στα επίσημα εγκαίνια της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη, με αμφότερους να τονίζουν ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης αρχής, υπό την πρέσβειρα Κ. Κολιού, θα συμβάλει καταλυτικά στην αξιοποίηση κάθε περιθωρίου ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας. Συμφωνήθηκε μάλιστα η τακτικότερη διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και της Σιγκαπούρης επί ζητημάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Αμέσως μετά, ο Γ. Κατρούγκαλος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, σε μια συνάντηση που επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αμοιβαία βούλησή τους να εμβαθύνουν και να πυκνώσουν τις επαφές τους.

Σχετικά Νέα