Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

Οι αποφάσεις των διυλιστηρίων και των λοιπών εμπλεκομένων στη διακίνηση των καυσίμων για την εμπορική τους πολιτική ως προς τη χορήγηση ή μη εκπτώσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, και φυσικά η διακύμανση των διεθνών τιμών και ισοτιμιών, είναι οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν την τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς προς το παρόν αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) θα κυμαίνεται κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο και η τιμή που θα διαμορφωθεί τότε εξαρτάται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης το 2022 ήταν 1,41 ευρώ (δηλαδή όχι πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις για φέτος) και προέκυψε ύστερα από την κρατική οριζόντια επιδότηση ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Φέτος δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τον προϋπολογισμό, μένει όμως να ανακοινωθεί ενδεχόμενη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Στα περσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες), αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, παραμένει εξάλλου το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά, από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Στην ηλεκτρική ενέργεια, αντιστοίχως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται το πλαίσιο για πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των κατοίκων περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών, που ανήγγειλε ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τιμές του ρεύματος έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ή μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες από 90-110 ευρώ, από 200-400 ευρώ που είχε φτάσει πέρυσι. Ως προς τις ρευματοκλοπές, η ευόδωση των προσπαθειών του υπουργείου θα σημάνει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές, καθώς το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται αλλά δεν τιμολογείται (την κλέβουν οι επιτήδειοι) διαχέεται στο σύνολο των καταναλωτών και «φουσκώνει» κατά 4% τον λογαριασμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα