Οι δυσχέρειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών

Εφόσον ευσταθούν οι επισημάνσεις-παρατηρήσεις θεσμικών φορέων, παραγόντων της αγοράς και του επιχειρείν αναφορικά με την αποτυχία ένταξης στις νέες ρυθμίσεις οφειλών από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι το εξής: το νέο πολύ-διαφημισμένο πλαίσιο του υπουργείο Οικονομικών  αποτυγχάνει να διεκπεραιώσει στο βαθμό που χρειάζεται να δώσει μια βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Το να μένουν εκτός νυμφώνος 8 στις 10 επιχειρήσεις-κυρίως μικρομεσαίες-όπως ισχυρίζονται παράγοντες της επιχειρηματικής αγοράς, συνιστά αποτυχία για το ίδιο το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Σκοπός, όπως και όλων των αντίστοιχων ρυθμίσεων, είτε αφορούν επιχειρήσεις είτε νοικοκυριά και πολίτες είναι να παρέχουν διευρυμένα κριτήρια ένταξης, να περιορίζουν αισθητά τις παγίδες-θολά σημεία και εν ολίγοις να ανοίγουν τη βεντάλια εισόδου σ’ όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτή που αφορά τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και την αναβίωση των 120 δόσεων, δεν ισχύει η παραπάνω συνθήκη. Το πρόβλημα έγκειται στις προϋποθέσεις υπαγωγής που εξελίσσονται σε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπήρχε καθυστερούμενη – αρρύθμιστη οφειλή έως και την 1η Νοεμβρίου 2021.  Η μεγάλη πλειοψηφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όμως, «γεννήθηκε» εκεί την περίοδο όπου κυριάρχησε-μεταξύ άλλων-  η κρίση της πανδημίας. Προκαλεί εύλογη απορία πως το ΥΠΟΙΚ δεν προέβλεψε τη συγκεκριμένη συστημική αστοχία στη ρύθμιση, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων «πετάει» εκτός πολλές εταιρείες.

Σ’ ό,τι αφορά στην αναβίωση της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, το βασικό προαπαιτούμενο είναι ρυθμιστούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το 2019 με την πάγια ρύθμιση της εφορίας, δηλαδή το πολύ σε 24 δόσεις. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό αγώνα να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις και τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη.

Πρόβλημα επιβίωσης για μία στις δύο ΜμΕ

Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, χτυπημένες από την  κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής και των λοιπών λειτουργικών εξόδων. Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί γι’ αυτές είναι δυσχερής και παρά την στήριξη που παρείχε το κράτος-κυρίως τα προηγούμενα-χρόνια, πολλές ΜμΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Σχεδόν μια στις δύο ΜμΕ δηλώνει σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ότι αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης και είναι πιθανό εντός της χρονιάς να βάλει «λουκέτο». Για να ανταπεξέλθουν, μάλιστα, στις αυξημένες παραγωγικές ανάγκες και να διατηρηθούν στη επιχειρησιακή «ζωή», η μεγάλη πλειοψηφία των ΜμΕ, το 69%, σκοπεύει να αυξήσει κι άλλο τις τιμές των προϊόντων της το επόμενο εξάμηνο.

Εξέλιξη, η οποία προφανώς και έχει άκρως αρνητικό πρόσημο για τα νοικοκυριά, που βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με νέες ανατιμήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα