Οι δύο λόγοι που αναμένεται άνοδος της γρίπης

Την χρονιά που πέρασε δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από την εποχική γρίπη. Η χαμηλή κυκλοφορία του ιού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα- που αποδίδεται στην εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, στην αποφυγή του συνωστισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Covid- είναι όμως και η βασική αιτία που ειδικοί φοβούνται πως φέτος δεν θα υπάρξει ανταπόκριση στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά αυτό το χειμώνα, όπως προειδοποιούν. Και αυτό για δύο λόγους. “Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί η ανοσία της κοινότητας, λόγω του ότι πέρσι δεν είχαμε τον αντιγονικό ερεθισμό, είναι μειωμένη. Επομένως έχουμε στην κοινότητα μειωμένη ανοσία” εξήγησε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα υπάρχει μια χαλάρωση των μέτρων, σε σύγκριση με πέρσι, όπως η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική παντού.

Ο ιός γενικά της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικός.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της γρίπης έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του μήνα να συνταγογραφείται και προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες (άτομα άνω των εξήντα ετών, παιδιά άνω των 6 μηνών, ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα όπως χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειες, έγκυες, άτομα με παθολογική παχυσαρκία, κλειστοί πληθυσμοί κ.ά). Επιδημιολογικά, η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από το Νοέμβριο, για αυτό και έχει επιλεγεί η περίοδος αυτή για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, φέτος, τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα. Δηλαδή περιέχουν δύο στελέχη Α -Victoria που είναι Η1Ν1 και το Cambodian Η3Ν2- και δύο στελέχη Β τα οποία είναι το Wisconsin και το Phuket.

Η σχέση με τον κορονοϊό
“Από την αρχή υπήρξε μία μεγάλη ανησυχία για το ποια μπορούσε να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων: Μεταξύ του ιού της γρίπης και του ιού Covid. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη” σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Τονίζεται πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς και με άλλα εμβόλια για διάφορες λοιμώξεις, παραδείγματος χάριν, του πνευμονιόκοκκου.

“Όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τους να το κάνουν και να μην υπολογίζουν χρονοδιαστήματα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και των άλλων εμβολίων, για να μπορέσουν να είναι προστατευμένοι προς μία λοίμωξη που δεν ξέρουμε αν συμπέσει με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ποια επίδραση μπορεί να έχει στην υγεία τους” συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα