Οι διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ «γονάτισαν» real estate και χρηματιστήριο

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υπέστη τη χειρότερη πτώση του σε μια εβδομάδα τη Δευτέρα εν μέσω φόβων μεταξύ των επενδυτών για το πώς οι μαζικές διαμαρτυρίες της πόλης θα μπορούσαν να βλάψουν την τοπική οικονομία.

Η πολιτική κρίση δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που επηρέασε τον Hang Seng. Όπως και άλλες ασιατικές αγορές, η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έσυραν το δείκτη χαμηλότερα.

Ωστόσο, οι μετοχές και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και τους εμπόρους λιανικής πώλησης υποχώρησαν τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας ότι οι διαδηλώσεις έχουν θέσει τον οικονομικό κόσμο σε συναγερμό.

Οι μεγάλες διαμαρτυρίες συεχίστηκαν για όγδοο διαδοχικό Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν την αντίδραση του οικονομικού γραμματέα της πόλης, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ενέργειες των διαδηλωτών θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις τοπικές επιχειρήσεις στις δραστηριότητές τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν μεγαλύτερη δημοκρατία, την πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία και την παραίτηση της ηγέτη της πόλης, Κάρρι Λαν.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος στην Hang Seng ήταν η Wharf Real Estate Investment, η οποία κατέχει μεγάλα εμπορικά κέντρα στην πόλη. Η ακίνητη περιουσία στο Χονγκ Κονγκ έχει πληγεί από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες μπορεί να επηρεάσουν και τις επιχειρήσεις: Ένα από τα εμπορικά κέντρα της Wharf Real Estate, το Times Square, είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έλαβαν χώρα μερικές πρόσφατες διδηλώσεις. Οι μετοχές της κατέγραψαν πτώση 4,7%, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Η New World Development, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της πόλης, βυθίστηκε κατά 3,6%. Οι Hang Lung Properties υποχώρησαν 2,6%.

Το MTR, ο μοναδικός διαχειριστής του συστήματος μετρό του Χονγκ Κονγκ και ιδιοκτήτης ακινήτων, έχασε 3,2%, στη χειρότερη ημέρα του φέτος. Η υπηρεσία τρένων MTR έχει συχνά διαταραχθεί από τις διαμαρτυρίες.

Το Χονγκ Κονγκ πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ του για το δεύτερο τρίμηνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ασιατικές αγορές σε γενικές γραμμές κινούνται σε χαμηλές πτήσεις τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται και κρατούν στάση αναμονής για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Σαγκάη, καθώς και για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Σχετικά Νέα