Οι CEOs αμερικανικών κολοσσών καλούν το Κογκρέσο να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις

Την ώρα που Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς να σημειώνεται ιδιαίτερη πρόοδος, περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ με επιστολή τους καλούν το Κογκρέσο να στηρίξει άμεσα τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Την επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο CEO της Salesforce Marc Benioff, o CEO της Mastercard Ajay Banga, o CEO της Dunkin’ Brands David Holdaway, o CEO της Alphabet (μητρική της Google) Sundar Pichai και o COO του Facebook Sheryl Sandberg, απέστειλε στους επικεφαλής των κομμάτων, καθώς και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και στον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, ο επίτιμος πρόεδρος της Starbucks Howard Schultz.

“Είναι μια καθοριστική στιγμή για να δείξουμε πώς ο καπιταλισμός μπορεί να ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς, ιδίως επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να περιορίσουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών του, χωρίς δική τους υπαιτιότητα”, αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών επισημαίνουν μάλιστα ότι η βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας πρέπει να έρθει γρήγορα ώστε να αποφευχθεί ένα “κύμα” μόνιμων “λουκέτων”.

“Δεν μπορούμε να μην τονίσουμε εντόνως την επείγουσα ανάγκη δράσης. Κάθε μέρα που περνά χωρίς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάκαμψης καθιστά την ανάκαμψη πιο δύσκολη “, επισημαίνεται στην επιστολή, όπου οι CEOs προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καθυστέρηση του νέου πακέτου στήριξης.

“Μέχρι τη Labor Day, προβλέπουμε ένα κύμα μόνιμων λουκέτων εάν δεν ληφθούν σύντομα τα σωστά μέτρα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι βαρύ θα είναι το τίμημα και για την αγορά εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούν σχεδόν το ήμισυ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και παρέχουν συνεισφέρουν με 44% στο ΑΕΠ της χώρας, επομένως ένα πλήγμα στις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θα καταστρέψει και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

“Μέχρι το τέλος του έτους, το ντόμινο που θα προκαλέσουν οι απώλειες θέσεων εργασίας -καθώς και η απώλεια υπηρεσιών και προϊόν που παρέχουν οι μικρές επιχειρήσεις- θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα”, σημειώνεται στην επιστολή.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων ζητούν να παραταθεί η παροχή εγγυημένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανείων “έως το 2021”, ενώ ζητούν και “μερικό τουλάχιστον κούρεμα δανείων” για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο και δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η επέκταση και η διεύρυνση του προγράμματος Paycheck Protection Program (PPP) αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο για να παρασχεθεί βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Ωστόσο, ο προηγούμενος γύρος του προγράμματος έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων, καθώς υπήρξαν πολλές καταγγελίες ότι μικρές επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη δεν ήταν επιλέξιμες για να ενταχθούν σε αυτό, ενώ αντίθετα κονδύλια του προγράμματος έλαβαν αρκετές επιχειρήσεις που δεν είχαν ανάγκη ρευστότητας ή είχαν δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους πολιτικούς.

Καταλήγοντας, η επιστολή αναφέρει ότι οι μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ένα πρόγραμμα “γέφυρα” έως ότου βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό και η χώρα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα