Οι ασυγκράτητες τιμές τροφίμων και ο επισιτιστικός κίνδυνος

O πληθωρισμός υποχωρεί σε πανευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, όμως η στατιστική απεικόνιση που δείχνει βελτιωμένη τους τελευταίους μήνες, δεν συνάδει με την πραγματική «μαύρη» εικόνα που έρχονται αντιμέτωποι νοικοκυριά και καταναλωτές. Η ακρίβεια παραμένει πανίσχυρη και οι τιμές των τροφίμων αποτελούν εδώ και καιρό-μετά την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών- το Νο1 «πονοκέφαλο» για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Είχαμε επισημάνει σε παλαιότερα άρθρα μας ότι οι… πανηγυρισμοί για τη μείωση των πληθωριστικών τάσεων είναι τουλάχιστον ανεδαφικοί, καθώς αποτυπώνουν επί της ουσίας μόνο τη σημαντική πτώση των ενεργειακών τιμών (ηλεκτρικό ρεύμα-φυσικό αέριο). Κατά τα άλλα οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται σε φάση εκτόξευσης εδώ και μήνες, απόρροια του γεωοικονομικού πολέμου Ευρώπης-Ρωσίας, που εκτός όλων των άλλων μπορεί να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στην επισιτιστική ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Σημασία έχει το τώρα και η Ευρώπη οφείλει, όπως έκανε έστω και μεγάλη καθυστέρηση στο μείζον θέμα της ενέργειας να επιδιώξει την εξεύρεση άμεσων λύσεων σε κοινοτικό επίπεδο. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής που έχει γίνει βραχνάς για αγρότες και κτηνοτρόφους, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να αποφύγει τα εφιαλτικά σενάρια που εξυφαίνονται για το μέλλον και αφορούν την επισιτιστική της ικανότητα.

Στο παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό αλλά ανάγκη για δράσεις. Τα δεδομένα κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είναι και καταδεικνύουν ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν την ανιούσα, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση ούτως ή άλλως, έχοντας απολέσει σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.

Προμηνύεται νέο «κύμα» ακρίβειας και ανατιμήσεων

Στη χώρα μας οι τιμές των τροφίμων είναι ασυγκράτητες, παρά την αισθητή μείωση του πληθωρισμού. Με βάση, μάλιστα, τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού, που απεικονίζει τις χονδρικές τιμές των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, οι καταναλωτές θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου «κύματος» ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Δεκέμβριο του 2022, προκύπτει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά ήρθε για να μείνει. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών της βιομηχανίας τροφίμων παρουσίασε αύξηση 16,2%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Η δυσμενής «συνθήκη» με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχει εδραιωθεί εδώ και καιρό στην ελληνική αγορά. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτάσσοντας τον δημοσιονομικό κίνδυνο που εμπεριέχει η λήψη αυτού του μέτρου. Το καλάθι του νοικοκυριού, το market pass και άλλα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα έχουν ενεργοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει, πάντως, ότι απαιτούνται περισσότερες πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, για να περιοριστεί η ζημιά που υπόκεινται τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα