

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε προχθές Κυριακή στο Τορίνο τον επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της Λιβύης, ο οποίος διευθύνει στην Τρίπολη το κέντρο κράτησης μεταναστών Μιτίγκα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ανέφεραν χθες Δευτέρα ιταλικά ΜΜΕ.
Δημοσιογράφος της εφημερίδας Avvenire ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε (…) ότι σε εφαρμογή εντάλματος του ΔΠΔ, ο επικεφαλής της λιβυκής δικαστικής αστυνομίας συνελήφθη στο Τορίνο».
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη σύλληψη αυτή από επίσημη πηγή.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea Saving Humans τόνισε πάντως πως η σύλληψη του Οσάμα Ναζίμ, γνωστού επίσης με το προσωνύμιο Αλμάσρι, έγινε έπειτα από «καταγγελίες και μαρτυρίες θυμάτων για χρόνια».
«Ο Αλμάσρι είναι η απόδειξη πως όλο το λιβυκό σύστημα, που έχει χρηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με εκατομμύρια ευρώ από την Ιταλία και την ΕΕ, είναι στυγερό και εγκληματικό», πρόσθεσε η ΜΚΟ μέσω X.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η La Repubblica, συνελήφθη σε ξενοδοχείο στο Τορίνο, με βάση πληροφορία που έδωσε η Ιντερπόλ. Επικαλούμενη εισαγγελέα στο Τορίνο, η εφημερίδα ανέφερε πως ο λίβυος αστυνομικός βρισκόταν στη μεγαλούπολη της βόρειας Ιταλίας μαζί με συμπατριώτες του.
Η υπόθεσή του αναμένεται να εξεταστεί από εφετείο της Ρώμης.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τις καταχρήσεις, τη βία και τα βασανιστήρια που υφίστανται μετανάστες σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.
Δυνάμει αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τις αρχές στην Τρίπολη το 2017, η Ρώμη παρέχει χρηματοδοτήσεις κι εκπαίδευση στη λιβυκή ακτοφυλακή. Σε αντάλλαγμα, η Λιβύη έχει υποσχεθεί να αποτρέπει τις αποπλεύσεις σκαφών με μετανάστες από τις ακτές της προς αυτές της Ιταλίας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Σχετικά Νέα
Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας
«ΗΤουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία, αλλά και για τη διαρκή.
Γ. Σάαρ: Το Ισραήλ αποδέχεται πλήρως το σχέδιο του προέδρου Τραμπ για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ αποδέχεται πλήρως.
-
Πάπας Λέων: Η πρώτη προσευχή του στο Βατικανό – «Τέλος ο πόλεμος, ποτέ ξανά»
Ο Πάπας Λέων 14ος πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής την πρώτη Κυριακάτικη Λειτουργία και.
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Όχι άλλους πολέμους» – Τι είπε στο πρώτο κυριακάτικο μήνυμά του
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ απευθύνθηκε στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου για «όχι άλλους πολέμους».